2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fall Sándor lemondott felelős szerkesztői státusáról

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2008. november 15. 22:24, utolsó frissítés: 20:44

Fall megkerülésével született egy kiadói döntés két szerkesztő elbocsátásáról. Bakk Miklós is törölte nevét az impresszumból. #b#[kommentekkel]#/b#
Lemondott Fall Sándor, a Krónika főszerkesztője, Bakk Miklós politikai elemző, a lap állandó publicistája és főmunkatársa pedig kérte nevének törlését az erdélyi közéleti napilap impresszumából.
Sajtós körökben már a hét közepén keringett az a levél, melyet belső használatra írt Fall Sándor, és melyben bejelenti a lemondását a felelős szerkesztői tisztségről – ekkor azonban még sem megerősíteni, sem pedig cáfolni vagy kommentálni nem volt hajlandó senki a Krónika szerkesztőségéből a lemondást.

A lemondás háttérben az a döntés áll, amelynek értelmében karcsúsodni fog a kultúra rovat, illetve átalakul a Szempont közéleti-kulturális hétvégi melléklet. A leépítés ízű átszervezés első két áldozata Papp Attila Zsolt, a Szempont szerkesztője és Burus János Botond kultúra-rovatvezető, akiket a vezérigazgató, Deák Attila bocsátott el.

Bakk Miklós megkeresésünkre elmondta: az impresszumból azt követően kérte nevének törlését, miután értesült a két kolléga leépítéséről. A háttérben álló, a lap rovatszerkezetét, arculatát döntő módon befolyásoló korábbi kiadói döntésről tudomása volt, ám az önkényes elbocsátás volt lemondásának közvetlen kiváltó oka. A hét elején közölte egy, a vezetőséghez és a kollégákhoz is eljuttatott levélben: lemond főmunkatársi státusáról, mert
a közéleti napilap egyik alapítójaként

sem tud egyetérteni a változtatásokkal. A Szempont átalakításával alapvető érték, a lap Erdély-centrikus és közéleti jellege sérül, és azt már nem tudja főmunkatársként felvállani.

Elsősorban azért mondtam le, mert a két kollégát érintő döntés az én megkerülésemmel született – szögezte le kérdésünkre Fall Sándor. Kész helyzet elé állították, a feje fölött döntöttek a szerkesztőséget érintő ügyben, hiába hangoztatta, nem ért egyet.


“Az ember ilyenkor kicsit bábnak érzi magát,

ez a helyzet tűrhetetlen és vállalhatatlan volt” – tette hozzá. A mintegy fél éve elkezdődött, a lapstruktúra átalakítását célzó folyamatról nem kívánt nyilatkozni.

Papp Attila Zsolt és Burus János Botond kedden kapta kézhez az elbocsátásáról szóló dokumentumot. Szerdán a szerkesztőség levélben fordult a kiadóhoz, amelyben kérte a döntés felülvizsgálatát. Deák Attila vezérigazgató megkeresésünkre közölte: hétfőn nyilatkozik az ügyben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS