2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Salamon Márton László, az Új Magyar Szó főszerkesztője is lemondott

kérdezett: Sipos Zoltán 2008. november 18. 15:17, utolsó frissítés: 14:11

A lap főszerkesztője ideiglenesen Vincze Lóránt vezérigazgató. Strukturális váltás nincsen tervben, a tartalom nem változik – állítják párhuzamos interjúnkban. #b#[kommentekkel]#/b#Hogyan és mikor született az a döntés, hogy Salamon Márton László lemond a főszerkesztői funkcióról?

Salamon Márton László (S.M.L.): – Tegnap született ez a döntés. Hogy miért? Azért, mert a kiadó és az én elképzelésem arról, hogy hogyan kell lapot csinálni, eltér.

Vincze Lóránd (V.L.): – Salamon Márton Lászlónak személyes okokra vezethető vissza ez a döntése. Ez a hivatalos verzió, ha kicsit mélyebbre megyünk, akkor itt a bizalom kérdéséhez jutunk a tulajdonos és a főszerkesztő között. Nem titok, a bizalmatlanság kölcsönös. Emiatt született a tegnapi eseménysorozat, hogy Salamon Márton László lemondott. A laptulajdonossal, Verestóy Attilával egyeztetve elfogadtuk ezt a döntést.

Hamar megbízott főszerkesztőt kellett keresni, és így lettem én ideiglenesen megbízott főszerkesztő, a lapért felelős ember. Gyakorlatilag átstrukturálás történt az Új Magyar Szó vezetésében, hiszen még egy szint közbeiktatódott. A tartalomért is felelősséget vállalok a kiadó gazdasági és egyéb ügyei mellett. Sali felelős szerkesztő lett, ellátja a lap irányítását, a munka megszervezését, koordinálását, de a tartalmi végszót én mondom ki.
Salamon Márton László.
<br />
Fotó: Mihály LászlóSalamon Márton László.
Fotó: Mihály László
A Krónikához hasonlóan az Új Magyar Szó tartalmi irányítása is a vezérigazgató/kiadó hatáskörébe került. Szükségszerű ez? Hozhatnak-e még jelentős döntést újságírók egy napilap élén, vagy most már csak üzleti szempontok dominálnak?

S.M.L.: – Ez véletlen egybeesés, nem hinném, hogy a két döntés egyidejűsége bármi mással magyarázható.

V.L.: – Én személy szerint nem örvendek ennek a fejleménynek. Amikor átvettem a kiadó vezetését, az volt az egyik feltételem, hogy nem szeretnék a lapban írni és újságírói munkát végezni. Ez abból is látszott, hogy csak hébe-hóba jelentek meg interjúim. Viszont az én esetemben 14 éves rádiózás, újságírói tapasztalat után elmondható, hogy újságíró is vagyok.


Hogyan látjátok az Új Magyar Szó jövőjét, akkor, amikor úgy tűnik, hogy a Krónika is jelentős átalakuláson, leépítésen megy keresztül?

S.M.L.: – Az Új Magyar Szónál erről nincsen szó, ilyen típusú dolgokról nem beszéltünk. Mostantól amúgy nem engem kell erről kérdezni.

V.L.: – Azt kell mondanom, hogy véletlenszerű ez az egybeesés, a Krónikánál a magyarázatokból egyértelmű, hogy egy gazdasági jellegű leépítésről van szó. Az Új Magyar Szónál ilyen nem történt, és a közeljövőben nem is várható gazdasági megszorító intézkedés, aminek nyomán munkahelyek szűnnek meg. Salamon Márton László is marad a lapnál felelős beosztásban, számítunk munkájára.


Keletkezik-e piaci rés a Krónika politikai és kulturális rovatainak a leépítésével, amire esetleg rá szeretnétek épülni?

S.M.L.: – A stratégiai kérdések már nem az én hatásköröm, úgyhogy ezt nem tőlem kell kérdezni. Jelenleg a következő két hétre koncentrálunk.

Vincze Lóránt. Fotó: Szávuj AttilaVincze Lóránt. Fotó: Szávuj Attila

V.L.: – Nagyon nehéz egy olyan kiforrott lappiacról beszélni, hogy az ilyen hirtelen bekövetkezett változások valahol rést üssenek, melyeket megfelelő marketing-eszközökkel be lehet tölteni. Sajnos igaz az, amit a Krónika vezérigazgatója nyilatkozott a Transindexnek, hogy nehéz helyzetben van a romániai magyar sajtó egészében, de főként az országos lapok, a Krónika és Új Magyar Szó.

Támogatásra van szükségük, hogy egyáltalán megéljenek. Piaci szempontból tekintve valóban nehézségek vannak mindkét lapnál, de ez elvonatkoztatható a tartalmi részétől. Én nem látom, hogy a tartalom jelentős átszervezésével piacot lehet nyerni, előfizetőket lehet szerezni és jó gazdasági helyzetbe kerülni. Az Új Magyar Szó tartalmilag, strukturálisan így van jól, ahogy most megjelenik, nem volna szükség váltásra. Nem a tartalom átstrukturálásában van a megoldás.


Elképzelhető olyan üzleti modell egy országos magyar napilapra, mely nyereséges?

S.M.L.: – Nagyon jó menedzsmenttel, egy napilapra talán igen.

V.L.: – Hogyha ezelőtt 3 hónappal kapom ezt a kérdést, akkor azt mondom, hogy igen, egy országos napilapnak van erre lehetősége. Tartok tőle azonban, hogy a gazdasági világválság, ami Romániába is begyűrűzik, elsősorban a szolgáltatások piacát fogja érinteni, tehát a médiát, a reklámpiacot. Úgy látom hogy a médiapiacon kevesebb pénz lesz, mint eddig. Tehát nagyon nehezen tudja bárki is a kezét a szívére tenni és azt mondani: vállalom, hogy egy év múlva X összeggel nullszaldós lapot csinálok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS