2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Krónika-botrány: a két szerkesztő kirúgása csupán a jéghegy csúcsa?

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2008. november 19. 17:55, utolsó frissítés: 17:08

A fő probléma a szerkesztőség szerint, hogy szakmaiságot nélkülöző módon, alapjaiban akarják átalakítani a lapot.Hétfőn lejárt az a határidő, amelyet a Krónika Kiadó Rt. vezetőségének adott korábbi döntéseik felülvizsgálatára az országos napilap szerkesztősége egy, a kiadónak címzett levélben. Deák Attila vezérigazgató megkeresésünkre, hogy történt-e valamiféle fejlemény, nem nyilatkozott.

>>Fall Sándor lemondott felelős szerkesztői státusáról >>
>> Deák Attila: költségtakarékosság indokolja az elbocsátást a Krónikánál >>

Múlt kedden, november 11-én két szerkesztőt a felelős szerkesztő megkerülésével elbocsátottak, ez volt az a bizonyos utolsó csepp a pohárban: Fall Sándor felelős szerkesztő lemondott, Bakk Miklós főmunkatárs pedig kihúzatta nevét az impresszumból.


Ám Papp Attila Zsolt és Burus János Botond elbocsátása – amelyet hivatalosan költségtakarékossággal, illetve a kultúra rovat átpozicionálásával indokoltak


a szerkesztőség szerint csupán „a jéghegy csúcsa”.

A kiadóhoz intézett levelükben, amelyet a munkaközösség 27 tagja írt alá, kifejtik: a szerkesztőség működését már eddig is jelentős mértékben akadályozta, hogy a kiadó nem biztosította a megfelelő munkakörülményeket, illetve hogy a korábban távozó kollégák helyébe nem vettek fel új, szakképzett munkatársakat.

„Egyszemélyes rovatok” működnek, sőt – mint ahogy ez az impresszumból is kiderül – a külföld-belföldnek egyetlen munkatársa sincs, más kollégák látják el ennek szerkesztési feladatait. Ez a helyzet csak súlyosbodott a szakmai érvekkel alá nem támasztott, mondvacsinált vagy a Krónikát nem érintő indokok miatti elbocsátásokat követően a szerkesztőség többségének álláspontja szerint.

Állításuk szerint az is ellehetetleníti a munkát, hogy a vezetőség minden szakmaiságot nélkülöző módon, előzetesen megalapozott koncepció nélkül, alapjaiban akarja átalakítani a lapot. Olyan döntés is született, amelyet utólag maga a magyarországi javaslattevő vont vissza: az Eklézsia rovat megszüntetéséről, majd újra elindításáról van szó.

Kérték a kiadót, vizsgálják fölül azokat a szerkezeti, koncepcionális és személyzeti átalakításokkal járó döntéseket, amelyeket a szerkesztőség vezetése megkerülésével hoztak, ellenkező esetben a további együttműködést nem látják lehetségesnek. Az átalakításokat abban az esetben hajtják végre, ha egy reprezentatív mintán végzett felmérés tanúsítja az olvasók ilyen irányú igényeit.

Jelenleg a lapigazgatóvá kinevezett Marton-Bardocz Sándor (volt technikai igazgató, azelőtt rendszergazda) és Deák Attila vezérigazgató tartalmi kérdésekben is döntéshozói helyzetben van a Krónikánál.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS