2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

“Munkanélkülivé tettetek!” Tüntetés a környezetvédelmi adó triplázása ellen

B. D. T.-K. M. 2008. december 12. 17:41, utolsó frissítés: 16:41

Kézdin több mint ezer sofőr vonult fel, a dugóba került többi autós rokonszenvvel figyelte őket. Korodi sem ért egyet, nem ellenjegyezte a törvényt. #b#[fotóriport]#/b#Nem ellenjegyezte Korodi Attila környezetvédelmi miniszter az immár végleges formájában a Hivatalos Közlönyben is megjelent, december 15-től érvénybe lépő törvényt, amely a használt gépkocsik környezetvédelmi adójának megháromszorozását írja elő. “Kemény vita előzte meg a törvény elfogadását, végül már nemcsak a sajátomat, hanem az RMDSZ álláspontját is kifejezi az a tény, hogy nem ellenjegyeztem a dokumentumot” - mondta el a Transindexnek Korodi.

Elmondta, elsősorban azt kifogásolta, hogy a törvény megalkotásának nem adtak elegendő kifutási időt: “egy ilyen törvény kidolgozása pár hónapos munkát igényel, nem pár napost. Emellett az Európai Bizottság csupán az új autók adómentesítését hagyta jóvá. Ezt az intézkedést magam is támogattam. A környezetvédelmi adót nem, mert nem tudni, milyen alapon döntötte el a kormány hogy a háromszorosára és például miért nem a kétszeresére emeli – sommázott. Hozzátette, az Európai Bizottság nem mondhatta el véleményét az adó emeléséről, hiszen nem kapott a kormány részéről értesítést.

Kérdésünkre elmondta, a törvény mindezek ellenére érvényes, hiszen a kormányfőnek jogában áll kiadni a sürgősségi kormányrendeleteket, emellett a PNL is felvállalta a törvényt.

A sofőrök országszerte tüntetéseket szerveztek a gépkocsiadó ellen. A Realitatea tévéadó tudósítása szerint Konstanca, Ploieşti, Drobeta Turnu Severin nagyvárosaiban több száz gépkocsivezető vonult fel az adó megtriplázása ellen tiltakozva. Mivel még három napig mindazok, akik előjegyezték magukat az illetékes pénzügyi hivatalokban, befizethetik a megemelés előtti összeget, óriási sorok kígyóztak az irodákban is, nemcsak az utcákon.Drobeta Turnu-Severinben a 200 gépkocsis tüntetőnek nem volt engedélye, mégis másfél óráig köröztek és dudáltak a városban. Ploieşti-en lezárták a város legforgalmasabb pontjait. A kézdivásárhelyi tüntetésen több mint ezer gépkocsi, és 42 Kovászna megyei használtautó-importőr cég vett részt; arra panaszkodnak, nem tudják törleszteni a hiteleiket, mivel senki nem vásárol már külföldről behozott gépkocsit; sokan az alkalmazottaik elbocsátására kényszerülnek, ha az adóemelés érvényben marad.

Az engedélyezett tüntetésre kétnyelvű szórólap hívta mindazokat, akik nem értenek egyet az autók beíratási adójával. A találkahely a Bem utcában, az oroszfalvi benzinkúttal szemben volt, 14 órakor ott gyülekeztek a főleg piros számtáblás (azaz ideiglenes rendszámmal rendelkező, még beíratás előtt álló) autók.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS