2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törölte Kötő József mandátumát a bukaresti bíróság

B. P. E. 2008. december 20. 13:56, utolsó frissítés: 13:06

A pert indító Benedek Imre így sem kap mandátumot, Márton Árpád frakcióvezető szerint előfordulhat, hogy emiatt úszik egy parlamenti hely. Az RMDSZ fellebbez és kizárta Benedeket.A bukaresti táblabíróság ítéletet hirdetett a Benedek Imre RMDSZ-es képviselőjelölt által indított perben, amelyet a Központi Választási Iroda (BEC) ellen indított fellebbezésként – számol be a szerkesztőségünkbe a marosvásárhelyi kardiológiai kórház yahoos mailcíméről érkezett közlemény.

A bíróság részben igazat adott Benedeknek, és a Kötő József által a 43-as választókerületben (Afrika és Közel-Kelet térsége) kiosztott mandátum eltörléséről rendelkezett, de egyelőre nem ruházta át senkire a mandátumot – állítja a közlemény.

A vásárhelyi kardiológus azt kérte a perben, hogy a Kötőnek kiosztott mandátumot ő kaphassa meg.

Benedek Imre, Kötő JózsefBenedek Imre, Kötő József

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Márton Árpád elmondta a Transindexnek: az elsőfokú döntés egyrészt törli a 43. kerület eredményeit, másrészt azonban egyértelműen visszautasítja Benedek Imre kérését, hogy ő kapjon mandátumot, ugyanakkor nem rendelkezik arról, hogy egyáltalán melyik pártot illetné a megüresedett parlamenti hely.

Márton úgy vélekedik, a bíróságnak el sem szabadott volna fogadnia Benedek keresetét, ugyanis a fellebbezésre az eredemények Hivatalos Közlönyben való megjelenéséig kerülhetett volna sor.

Így most egy már nem létező intézménnyel kapcsolatban hoztak ítéletet – az eredmények Közlönyben való megjelenését követően 48 órával ugyanis a törvény értelmében feloszlik a Központi Választási Iroda – magyarázza a frakcióvezető. Az RMDSZ természetesen


élni fog a fellebbezés jogával,

és a legfelsőbb bíróság vélhetően törli a bukresti bírósági döntést, mondta Márton Árpád, majd ironikusan hozzátette: “Előfordulhat, hogy Benedek Imre teljesítette azt a “nemes küldetést”, hogy eggyel kevesebb mandátum jusson az erdélyi magyarságnak. Nem tudom, kitől kapott erre felhatalmazást, de nem hiszem, hogy a választóitól kapta volna” – fogalmazott.

Megkeresésünkre Benedek Imre nem óhajtott nyilatkozni az ügyben.


A SZövetségi Képviselők Tanácsának vasárnapi ülésén Biró Rozália SZKT-elnök bejelentette: az RMDSZ Maros megyei szervezetének kezdeményezésére


kizárják a szövetségből Benedek Imrét.

Kelemen Hunor
, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: Kötő József mandátuma jelen pillanatban érvényes.

"Képviselőnk letette az esküt, a parlament érvényesítette a mandátumát, és nem biztos, hogy ebben az esetben a Törvényszék érvénytelenítheti a mandátumot, bár sokan ezt sem tartják kizártnak. Ha mégis, akkor fellebbezni fogunk. Ebben a Szövetségben mindenkinek helye van. De annak, aki úgy gondolkodik, hogy „dögöljön meg a szomszéd kecskéje”, annak talán a szervezeten kívül tágasabb. Minden elveszített mandátumért kár, minden olyan emberért kár, aki nem jutott be újból a parlamentbe. Azonban jóakarattal, munkabírással a szervezeten belül mindenki megtalálja a helyét" – szögezte le a politikus.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS