2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó-Tőkés csúcs: odébb még az egyezség

szerk. 2009. január 30. 21:11, utolsó frissítés: 19:38

Mindkét fél az EMEF létrehozását akarja. Nincs megegyezés az EP-választásokról illeti, de legalább az ellentétek nem túl élesek.Tőkés László és az EMNT vezetőségi tagjai ma tárgyaltak az RMDSZ vezetőségével a közös listaálítás lehetőségéről a júniusi EP-választásokra.

A javaslatok elhangzása után a felek abban egyeztek meg, hogy a Szövetségi Küldöttek Tanácsának (SZKT) február 14-i ülése előtt két nappal folytatják a tárgyalást.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Markó Béla elmondta, kiértékelték a jelenlegi politikai helyzetet, majd rátértek a


közös lista

témájára. A szövetségi elnök beszámolt arról, hogy két javaslatot tettek az EMNT vezetőségének. "Az egyik javaslatunk az, hogy alakítsunk ki szervezett formát, keretet az RMDSZ és az EMNT együttműködésének, más szervezeteket - civil szervezeteket vagy intézményeket - is bevonva és hozzuk létre az Erdélyi Magyar Politikai Egyeztető Fórumot, amelyről többször is szó volt, és amelynek az alapelveit kidolgoztuk. Azt javasoltuk, hogy a következő hetekben folytassunk konzultációt és véglegesítsük ezt az elképzelést" - fogalmazott Markó.Az elnök elmondta, az RMDSZ másik javaslata a közös, "magyar összefogás listájának" indítása az EP-választásokon, amelynek első helyét a püspöknek ajánlották fel azzal a kikötéssel, hogy a lista jogilag és formailag egyaránt


az RMDSZ listája legyen.

Tőkés elmondta, nagyon megtisztelő az RMDSZ ajánlata, de ma azzal a gondolattal érkezett a találkozóra, hogy az Erdélyi Egyeztető Fórum azonnali megalakítását szorgalmazza.

Megemlítette, a megegyezés dokumentuma több mint egy éve elkészült már. "Egy olyan nemzeti lista összeállítását javasoltuk, amely pártokon felül áll, és legfeljebb jogi értelemben RMDSZ-es lista, viszont neve a nemzeti elnevezést, vagy pedig a magyar összefogás kifejezést tartalmazza. Sajnos, ettől az RMDSZ elzárkózott, kifejezetten a nevében az RMDSZ-t megjelenítő listában gondolkozik" - közölte Tőkés László.

Elmondta, a két fél álláspontja nem áll antagonisztikus ellentétben egymással, de a nemzeti lista és a pártszempontok ütköznek. "Február 12-ig mi is és az RMDSZ is át kell gondoljuk, hogyan viszonyuljunk egymás ajánlathoz" - mondta, rámutatva, a választók részéről nagy az elvárás a megegyezést illetően.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS