2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi: diszkriminálják a magánház-tulajdonosokat

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2009. február 03. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

Mióta a tömbházszigetelési programmal összecsapták, a napelem program inkább szociális jellegűvé vált. Korodi szerint ez nincs rendben: a környezetvédelmi tárcának a környezettel kellene törődnie.Nicolae Nemirschi, az új környezetvédelmi miniszter annyira megváltoztatta a Zöld Ház programot, hogy Korodi Attila, az eredeti program kitalálója, korábbi környezetvédelmi tárcavezető rá sem ismer: a zöld házból közben zöld tömbház lett, hiszen csupán a tömbházak és a közintézmények igényelhetnek alternatív energiagyűjtő berendezések beszereltetésére állami támogatást.


Mi a véleményed arról, hogy megváltoztatták a programot és a magánházakra nem kérhető támogatás?

– Nem tudtam még teljesen megérteni a miniszter úrnak a gesztusát, remélem a környezetvédelmi tárca nem úgy képzeli el a Zöld Ház programot, mint a tömbházfelújítási program kiegészítőjét, mert akkor alig néhány darab napelemes cég lehet szolgáltató a program keretén belül.


Nemcsak az volt a cél, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyük a programot, hanem az is, hogy ezzel a programmal egy sokkal sűrűbb céghálózatot is generáljunk. Ennek érdekében olyan elvárásokat fogalmaztunk meg a cégek felé, amiket nagyon sokuk képes lett volna teljesíteni. Jelenleg Romániában az is gondot jelent, hogy nincs konkurencia és a piacnak ezen a terén eléggé magas árakkal dolgoznak.


Tehát sokkal kevesebb cég tud megfelelni annak a követelményrendszernek, amelyet a tömbházak napelemmel való felszerelése igényel...

– A tömbházak esetében nem tarthatják meg az eredeti rendszert. Ha a szaktárcavezető egyértelműen kéri, hogy a Zöld Ház legyen összekötve Vasile Blaga tömbházszigetelési programjával, akkor biztos vagyok abban, hogy a napelem-beszerelési munkát néhány cég nyeri el a versenytárgyaláson, és ezek fogják lenyúlni az erre szánt nagy összeget.


Elképzelhető, hogy megismétlődik a tömbházszigetelés-program csődje: a lakosok nem fognak élni a programmal, mert az önrészt nem fogja tudni kifizetni a lakostársulás minden tagja. Lehetségesnek tartod azt, hogy a kormány számít az érdeklődés hiányára?

– Ezzel a programmal kapcsolatosan a miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem igazán szeretne foglalkozni vele, mert időigényes – és ez így igaz. A roncsautó-program beindulásakor is rengeteget kellett dolgoznunk, így ennek a programnak az esetében is az év nagyon kemény, mondhatni macerás lett volna. Viszont ha az ember nem dolgozik, eredményre sem számíthat.

A környezetvédelmi miniszter olyan feltevéseket is megfogalmazott, hogy a távol-keleti berendezések nem hasznosak, amikor nagyon jól tudjuk, hogy Európában nem is gyártanak igazából megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezéseket. Ezeket a berendezéseket távol-keletről importálják nyugati márkanevek alatt, mert ott a technológia sokkal fejlettebb.

Viszont kitalált pár olyan dolgot, ami lehetővé tette, hogy lehagyja a program macerás részét és megint azt látom, hogy a kényelmesebb megoldást választotta, és ez nem más, mint a tömbházfelújítási programhoz való hozzácsapás.


Véleményem szerint a magánháztulajdonosokat ért hátrányos megkülönböztetéstől sem lehet eltekinteni.


– Abszolút. Ez diszkrimináció a magánház-tulajdonosokkal szemben. És van egy másik elvi probléma: az úgy rendben van, hogy Nemirschi energetikai megközelítés szempontjából kezeli a programot. De az is tudnivaló, hogy a legnagyobb széndioxid-kibocsátások az ipar után a lakóövezetekből érkeznek. Az egyéni házak arányokban nagyobb mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a tömbházak. Tehát a magánházak esetében kellene leghamarabb közbelépni a technológiákkal, mert a távfűtés már önmagában környezetbarátabb. És egy környezetvédelmi miniszternek ebbe az irányba kellett volna jobban elmozdulnia, de úgy néz ki, hogy nem ez történik.


Verespatak kapcsán: szerinted a kormány hogyan fog viszonyulni ehhez a kérdéshez?

– Nem vagyok derűlátó: már hozzám is eljutott egy olyan e-mail, ami egy jószándékú embertől érkezett, és aki egy beszélgetést hallott a kulturális minisztérium környékén. Ez a forgatókönyv arról szól, hogy először is a régészeti felszabadításokat indítsák el nagyon gyorsan. A másik, hogy a PD-L kéri, hogy indítsák el a környezetvédelmi hatástanulmány újbóli engedélyezését. Ez amúgy törvényellenes, de el tudom képzelni, hogy majd meg kell támadjuk peres úton.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS