2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Polgármesterválasztás: kire szavazhatnak a kolozsváriak vasárnap?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2009. február 13. 13:17, utolsó frissítés: 15:02

Bár közvéleménykutatások szerint a PD-L jelöltje biztos befutó, mi összefoglaltuk, ki kicsoda, és főleg mit ígér.Vasárnap az időközi polgármester-választáson urnák elé járuló kolozsváriak kilenc polgármester-jelölt közül választhatnak. A tisztségre Gergely Balázs (MPP), László Csaba (Zöld Párt), Sorin Apostu (PD-L), Marius Nicoară (PNL), Teodor Pop Puşcaş (PSD), Călin Oancea (PNŢCD), Gheorghe Oros (PAS), Gheorghe Astileanu (PNG-CD), valamint Grigore Pop (független) pályázik.

Különböző közvélemény-kutatások eredményei egyértelművé tették, hogy Sorin Apostu a jelenlegi ideiglenes polgármester a fő esélyes. Ezt az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének megrendelésére készült közvéleménykutatás is valószínűsíti: eszerint Apostu az első fordulóban, 52,1 százalékkal megnyerné a választásokat. A második helyen Marius Nicoară áll 26,5 százalékkal.

A ma záruló két hetes kampány alatt nagyjából Sorin Apostu és Teodor Pop Puşcaş arcképe mosolygott rá a járókelőkre az óriásplakátokról,vagy a helyi lapok címoldaláról az olvasókra. De kik a többiek?


Gergely Balázs (MPP)

Gergely Balázs (MPP)Gergely Balázs (MPP)
A 32 éves, régész végzettségű politikus Kolozsváron született. A Báthory István Elméleti Líceumban érettségizett, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsésztudományi karán régész képesítést szerzett.

Diplomája honosítása után 2007-től az Erdélyi Történeti Múzeumban dolgozik régészként. 2005-től az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kolozsvári küldöttje, és 2007-től az MPP városi szervezetét vezeti.

Vagyona: Az Erdélyi Történeti Múzeumtól 1100 lejes havi fizetést kap.

Célkitűzései: Polgármesterként az épített örökség megtartása mellett a városfejlesztésre fektetné a hangsúlyt. Véleménye szerint élhető várost kell kialakítani: az autósforgalom átszervezésével, például a körgyűrű megépítésével csökkenteni kell a város terhelését.

A zöldövezet is fontos tényező Gergely városfejlesztési tervében: a nemrég lebontott stadion helyére építtetné a filharmónia székházát, így a Sétatér is bővülne. Megakadályozná a Bükk beépítését és fokozottan figyelne a központi zöldövezetek megtartására is. A magyar kérdésekről sem feledkezne meg: kétnyelvű utcanév-táblákat ígér, illetve eltávolítaná a köztéri szobrokon olvasható magyarellenes feliratokat.


László Csaba (Zöld Párt)

László Csaba (Zöld Párt)László Csaba (Zöld Párt)
1975-ben született, a kolozsvári technikumon szerzett villamosmérnöki diplomát. 2005-től a Mozaik Consulting eladási- és marketingigazgatója.

Vagyona: A Mozaik Consultingtól 2800, a Tehnisoltól pedig 2100 lejes havi fizetést kap.

Célkitűzései: Figyelne a nyugdíjasok szerény jövedelmeire, ezért újból bevezetné a város A és D zónája közötti eltérést az ingatlanadó összegét illetően. Továbbá az egészségügyi ellátási rendszer problémáit is kezelésbe venné, hiszen – mint mondta – sok háziorvos szinte képtelen kifizetni a rendelő albérleti díját.

Az egyetemisták segítésére is figyelmet fordítania a Zöld Párt jelöltje. Értékelése szerint az egyetemisták nehezen jutnak helyhez a bentlakásokban, és az ösztöndíjuk is szerény. A zöld témákra erőteljesen koncentrálna: öko-városokban bevált módszerek segítségével csökkentené Kolozsvár immár klasszikus problémáit, például a por- és a zajszennyezést, avagy a zsúfoltságot próbálná kiküszöbölni.


Teodor Pop Puşcaş (PSD)

Teodor Pop-Puşcaş (PSD)Teodor Pop-Puşcaş (PSD)
54 éves, felsőfokú jogi képzéssel rendelkező, tartalékos tábornok, 2006-tól lett a PSD tagja. Korábban a Kolozs Megyei Rendőr-felügyelőség vezetője volt. A parlamenti választásokon képviselőjelöltként szerepelt.

Vagyona: 4 ezer lejes havi nyugdíjjal rendelkezik, emellett a PP Protect őrző-védő, valamint a Pactcons cég tulajdonosa. A bevételéhez egy kolozsvári lakrész albérleti díja is hozzájárul.

Célkitűzései: Egy korábbi nyilatkozata szerint amennyiben polgármesternek választják, Kolozsvár lakossága két legfőbb problémájának megoldására összpontosít: parkolóhelyeket létesítene, valamint megfelelő telket keresne az Ószer ócskapiac számára.


Sorin Apostu (PD-L)

Sorin Apostu (PD-L)Sorin Apostu (PD-L)
1968-ban született. Felesége, Monica ügyvéd, és két gyerekük van: a 11 éves Tudor és a 9 éves Alexandra. A Mezőgazdasági és Állategészségügyi Egyetemet Bukarestben végezte el, ugyanakkor a David Ogilvy Kommunikációs és PR egyetem politikai és közigazgatási tudományok szakán is diplomát szerzett.

Vagyona: Legalábbis a múlt évben szép összegre tett szert: az önkormányzat keretében előbb a város technikai igazgatói, később az ideiglenes polgármesteri tisztséget töltötte be, a két funkció révén összesen 44305 lejes bevétele származott, ugyanakkor a Megyei Utak Kht. tagjaként 5040 eurót kaszált. Az önkormányzati munkája mellett a kolozsvári Mezőgazdasági és Állategészségügyi Egyetemen is tanít, professzori fizetése tavaly 80 ezer euróra rúgott.

Célkitűzései: Idén a “288 utca” nevű útburkolat-felújítási programot, és tömbházak között húzódó 100 járda felújítása-programot fejezné be. Folytatná a Lomb és az Ifjúsági negyedek építési munkálatait, iskolák és óvodák számára új épületeket emelne. Kolozsvár főterének korszerűsítésére is fokozottan figyelne.

További elfoglaltságai közé tartozna a közvilágítás bővítése, a körgyűrű, a sportcsarnok és a filharmónia épületének megépítése. Emellett a parkolás gondját is megoldaná: öt új parkolóházat építtetne a tömbháznegyedekben. Aquaparkot létesítene, korszerűsítené a közszállítást, és felújítaná a villamos vonalát is.


Marius Nicoară (PNL)

Marius Nicoară (PNL)Marius Nicoară (PNL)
A Kolozs megyei PNL elnöke 1958-ban, Kolozsváron született. 1988-ban, a kolozsvári Műszaki Egyetem Fémfeldolgozó-ipari szakán szerzett oklevelet. 1992 után több magánvállalkozást is létrehozott, 1993-ban üzlettársaival megalapította a Transilvania bankot. 2004-ben a megyei tanács elnökévé választották, a tisztséget tavaly nyárig töltötte be.

Vagyona: A polgármester-jelöltek közül ő a leggazdagabb. A tavalyi bevételei között szerepel a megyei tanácselnöki fizetése, amely meghaladja a 46 ezer lejt. A Transilvania bank részvényeinek köszönhetően vagyona 15 300 000 lejjel gyarapodott.

Célkitűzései: Lakásokat, óvodákat építene. Programot hozna létre a közművesítési és a közúti infrastruktúra bővítése érdekében. A tömbházak, a lakóházak és egyéb épületek hőszigetelésére is figyelmet fordítana. A távfűtési rendszert fejlesztené, környezetbarát technológiák felhasználásával.


Grigore Pop (független)

Grigore Pop (független)Grigore Pop (független)
Az 57 éves szakszervezeti vezető (a Cartel Alfa szakszervezeti tömörülés Kolozs megyei fiókjának az elnöke) a polgármesteri bársonyszékért folyó verseny egyetlen független jelöltje. Pop a kolozsvári Műszaki Egyetem gépkocsigyártás-technikai szakán szerzett diplomát.

Függetlenként önerőből szervezi meg kampányát. Elmondása szerint nem tud erre a célra 10 ezer eurónál többet költeni, így üzenetét 15 ezer környezetbarát műanyag zacskó segítségével juttatja el választóihoz. A “függetlenre szavazok” felirattal ellátott tasakokat a város piacain osztogatják.

Vagyona: keresete inkább szerénynek mondható. Bár a Kolozs megyei Gazdasági és Szociális Képzési Központ igazgatótanácsának a tagja, a tisztség nem hoz egyetlen lejt sem a konyhára. A Szolidaritási pénztártól 380 lejt kap havonta, és a Kolozs Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség is ugyanennyit fizet neki. A CNS Cartel Alfa szakszervezeti tömörülés részéről kapta a tavalyi keresete zömét: 48 ezer lejt, viszont törlesztenie kell egy 15 ezer eurós személyi kölcsönt.

Célkitűzései: Pop a munkahelyek számának megtartása és újak létrehozása mellett kardoskodna, ugyanakkor a város közigazgatási intézményeinek egyetlen alkalmazottjának munkaszerződését sem bontaná fel. Felkarolná a városfejlesztéssel kapcsolatos fő projekteket, például a körgyűrű, a sportcsarnok és a filharmónia székházának építését. Szociális étkezdét nyitna a nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezők számára. Továbbá a sportokat pártfogolná és felügyelné az építkezési engedélyek kibocsátását is.


Călin Oancea (PNŢCD)


1969-ben született, menedzseri diplomát szerzett Kolozsváron, a Közgazdasági Karon. Több cégnek is az igazgatója volt. Politikai pályáját 1990-ben, plakátragasztóként kezdte, majd a Parasztpárt vezetője lett, jelenleg a szervezet alelnökeként tevékenykedik. Azzal büszkélkedik, hogy családjában a parasztpárti aktivizmus hagyománya négy generációra nyúlik vissza.


Vagyona: a jövedelem-bevallásából kiderül, 2007-ben nyitott egy 140 ezer lejes bankszámlát, a Napoca Express szállítócég igazgatójaként 43200 lejes évi fizetésben részesül. A Smile tex részvényeseként 24 ezer lejes osztalékra tett szert. Több albérlője is van, akik 6 ezer lejjel gazdagították tavaly.

Célkitűzései: A parasztpárt jelöltje szerint a körgyűrű építését mielőbb be kell fejezni. A városnak továbbá hasznára válik a befektetők bevonzása, akik a gazdasági válság alatt is képesek lesznek új munkahelyeket létrehozni.


Gheorghe Oros (PAS)

Gheorghe Oros (PAS)Gheorghe Oros (PAS)
1954-ben született Máramarosszigeten. A kolozsvári Műszaki Egyetem gépész-szakán végezte felsőfokú tanulmányait. 2000-ben a szociális munkáspárt tagja lett, haladó szinten ismeri a magyar, a francia és az orosz nyelvet. Jelenleg a Farmec vállalat gépészeti-energetikai irodáját vezeti és a Szociális Szövetség Pártjának a Kolozs megyei elnöke.

Vagyona: A Farmec vállalattól évi 24 ezer lejes fizetést kap, ebből a pénzből és felesége évi 10 ezer lejes nyugdíjából kell törlesztenie egy 2019 lejárati határidejű banki kölcsönt.

Célkitűzései: Oros a “tiszta Kolozsvár” jelszóval kampányol. Szerinte a város mindaddig nem nyerheti el az európai jelzőt, amíg utcái koszosak és levegője szennyezett. Ezért a körgyűrű mielőbbi megépítése érdekében száll síkra, de erdősítést is tervez. Ha polgármester lesz, új munkahelyek létrehozása érdekében közvetlenebbé teszi a kis- és középvállalkozások, illetve a többi gazdasági tényező kapcsolatát a polgármesteri hivatallal.


Gheorghe Aştileanu (PNG-CD)

Gheorghe Aştileanu (PNG-CD)Gheorghe Aştileanu (PNG-CD)
A 44 éves festőművész a Kolozsvári Művészeti Főiskolán végezte felsőfokú tanulmányait, jelenleg ugyanitt szeretne doktori címet szerezni. A mozgássérült-aktivista vezetők egyike. A festő egy életnagyságú képet festett II. János Pál néhai pápáról, és 1995-ös vatikáni látogatásakor sikerül is átadnia alkotását az egyházi főméltóságnak. 2000-ben tartott polgármesteri választásokon is indult, ugyancsak az Új Generáció Párt színeiben.

Vagyona: évente 14.712 lejes nyugdíjat kap a megyei nyugdíjpénztártól. Adóssága nincs, viszont kölcsönadott 15 ezer eurót.

Célkitűzések:Polgármesterként befejezné a folyamatban levő projekteket, felújítaná a történelmi városrészeket: ígéri, hogy az épületek, kapualjak, udvarok újból régi pompájukban tündökölnének. A város látványosságait a nemzeti turizmusi programba foglalná, ugyanakkor építészeti szakemberek együttműködésével egy új és korszerű általános városrendezési tervet hozna létre.

Múzeumot, auditóriumot, kiállítótermet magába foglaló kulturális központot építtetne. Az egészségügyi rendszer korszerűsítéséről is gondoskodna, utcákat aszfaltozna, utakat, hidakat, gyalogosok számára alagutakat hozna létre és a mozgássérültek számára is élhetővé tenné a várost.
2020-ig európai kulturális főváros szintjére emelné Kolozsvárt. Legfőbb célja a város nevét branddé változtatni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS