2018. május 26. szombatFülöp, Evelin
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely: 30 éves hársfasort vágnak ki parkolóhelyért

S. Z. 2009. február 26. 08:32, utolsó frissítés: 15:34

Mindez annak ellenére, hogy a lakosság, a város- és környezetvédők is ellenzik az eljárást. A városi tanács szerint pedig a parkolóhelyeket a fák meghagyásával kell kialakítani. #b#[kommentekkel]#/b#Több, mint 30 éves hársfasor kivágásával próbál parkolóhelyekre szert tenni a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a kövesdombi Petru Dobra utcában. Mindezt annak ellenére, hogy a fák kivágását egy sürgősségi kormányrendelet (114/2007) tiltja, és a favágás ellen gyakorlatilag mindenki felsorakozott: a lakosság, a Civitas Nostra városvédő civil szervezet, valamint a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség is. A helyi tanács tavaly október 30-i határozata értelmében a parkolóhelyeket a fák meghagyásával kell kialakítani.

Nyáron lombkorona borult az utca föléNyáron lombkorona borult az utca fölé


A polgármesteri hivatal alkalmazottai február 13-án csak két fát vágtak ki; a lakosok kérdésére egy olyan – pecsét nélküli – papírt mutattak, miszerint 21 fát fognak kivágni az utcában, a lakosság beleegyezésével. A lakosság persze nem egyezett bele a favágásokba. Egy korábbi lakóközösségi gyűlésen az érintett három tömbház lakóinak többsége a favágás ellen foglalt állást, annak ellenére, hogy ezen a találkozón


a fák kivágását úgy mutatták be, mint már eldöntött tényt.

A kivágást ellenzők aláírásait a lakóközösség képviselője leadta a polgármesteri hivatalnál. A két fa kivágása után a lakosok újabb aláírásgyűjtésbe kezdtek: az érintettek több, mint 65 százaléka ismét a fák megőrzése mellett foglalt állást, a már említett sürgősségi kormányrendelettel, valamint városi tanácsi határozattal összhangban. A lakóközösség a sajtóhoz fordult, azonban kevés támogatásra találtak: úgy tűnik, az országos televízióadók helyi tudósítói nem érdekeltek Dorin Florea polgármesterrel szembemenni – állítja az egyik tiltakozó, aki névtelenül nyilatkozott a Transindexnek.

Csak a fűrészpor árulkodik arról, hogy hol álltak a fákCsak a fűrészpor árulkodik arról, hogy hol álltak a fák
14-én reggel a helyszínen megjelent a polgármesteri hivatal képviselője. A területrendezési osztály igazgatóhelyettese, Racz Lucian ígéretet tett arra, hogy közvitát szerveznek parkolók kialakításáról. A közvita időpontja február 24-e – derül ki az önkormányzat honlapjáról, bár az utcabelieknek erről nem szóltak a lépcsőházaik bejáratánál elhelyzetett értesítőkön.

Úgy tűnik azonban, a polgármesteri hivatal már a közvita előtt eldöntötte, mi a megoldás: szombaton (február 21) további 10 fát vágtak ki a Petru Dobra utca egy másik részén. Törzsök Sándor tanácsos úgy nyilatkozott a Vásárhelyi Hírlapnak, hogy a lakosság értesítette őt az akcióról, ám mire a helyszínre érkezett, a közösségi rendőrség alkalmazottai már a levágott gallyakat takarították el. “Sem Claudiu Maior alpolgármesterrel, sem Rácz Luciannal nem sikerült felvennem a kapcsolatot. Közvita és tanácsi határozat nélkül vágták ki a fákat. Ez


a tanács és a törvény teljes megcsúfolása”

– így Törzsök. Az akció ekkor sem állt le: február 22-én az önkormányzat alkalmazottai kis értesítőket helyeztek el az utcában parkoló autók szélvédőin, hogy a fákat hamarosan meg fogják nyírni, és legyenek szívesek arrébb parkolni. Ebben az a különös, hogy a szóban forgó fákat a közelmúltban már megnyírták . A lakosok rossz sejtése beigazolódott: másnap a megmaradt fák közül minden másodikat kivágtak.

A hársfák a A hársfák a "nyírás" előtt és után: csak a combvastagságú ágakat hagyták meg


Ami a 24-i közvitát illeti, kiderült, nem is a Petru Dobra utcai parkolóvita képezte a fő témát. Sőt, ha a Civitas Nostra részéről nem szólalnak fel az ügyben, akkor mindez szóba sem kerül – mondta a forrásunk, aki szerint a kérdéseik így is megválaszolatlanok maradtak, és csak szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy majd új fákat fognak ültetni a kivágottak helyébe.

A hangulatot jól érzékelteti, hogy az ülést vezető Claudiu Maior alpolgármester többször is közbevágott a városvédők beszéde alatt (más felszólalók esetében ezt az udvariatlan gesztust nem engedte meg magának), a környezetvédő szervezeteket szidó felszólalókat ugyanakkor


megtapsolta a jelenlevők nagy része.

Egy kis közjátékra is sor került a meghallgatáson: a közösségi rendőrök nem engedtek be a terembe egy lakost, aki azt állította, hogy 26 évvel ezelőtt saját kezűleg ültetett el egy fát a november 7 negyedben. Állítása szerint a fát mindenki szerette, és bizonyítékokat szeretett volna bemutatni, melyekből kiderült volna, hogy a fa tökéletesen egészséges és így nem kell kivágni. A lakost végül beengedték a terembe, aki kérvényezte a szóban forgó fa megkímélését.

Tervek szerint ilyen fenyőfákkal helyettesítik majd a hársfákatTervek szerint ilyen fenyőfákkal helyettesítik majd a hársfákat


Forrásunk szerint minden jel arra mutat, hogy a polgármesteri hivatal – legalábbis ideig-óráig – leállította a további favágásokat a Petru Dobra utcában. Azonban nem lehet kizárni, hogy ha az ügy lecsitul, akkor a maradék néhány fát is kivágják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS