2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki pályázik az államelnöki székre?

K. M. K. M. 2009. március 11. 10:10, utolsó frissítés: 2009. március 12. 10:07

Bár tíz hónapnál is többet kell még az elnökválasztásokig várni, a román politikában már javában folyik a találgatás: gazdát cserél-e a Cotroceni palota, és ha igen, akkor ki esélyes a tisztség elfoglalására?Bár nem mondja ki nyíltan, Traian Băsescu jelenlegi államelnök valószínűleg elsőként érkezik meg a Cotroceni-palotáért zajló versenyfutás rajtvonalához.

Ardian Năstase nemrég jelezte, újból kész kihívni Băsescut, aki a 2004-es elnökválasztáson is ellenfele volt. De persze csak akkor vállalkozik a feladatra,


ha pártja felkéri erre és támogatja.


A végső szó viszont a PSD kongresszusában mondatik ki, hiszen Mircea Geoană pártelnök is államelnöki babérokra áhítozik.


A liberálisok (PNL) szintén kongresszuson döntik el, hogy ki fogja képviselni a pártot az államfői tisztségért folyó megmérettetésen. Röviden: az lesz a párt jelöltje,


akit pártelnökké választanak

a liberálisok. A tisztújításos pártkongresszuson Ludovic Orban alelnök visszalépésével két elnökjelölt maradt versenyben: az ambiciózus Crin Antonescu – aki azt hangoztatta, hogy PNL-elnökként beszáll az államelnöki küzdelembe, illetve a Băsescuval vívott csatákban edzett és tapasztalt Călin Popescu Tăriceanu, korábbi miniszterelnök és jelenlegi pártelnök.

Liberális körökben az a szóbeszéd járja, hogy ha sem Tăriceanu, sem Antonescu nem lesz eléggé meggyőző, akkor Klaus Johannist, a nagyszebeni polgármestert kérik fel, vállalja az államelnök-jelöltséget.

Egy másik híresztelés szerint Sorin Oprescu lenne az egyetlen, aki Traian Băsescut legyőzheti, így indulni fog a választáson – ezt az információt azonban Oprescu nem erősítette meg. Sőt, kijelentette: megmarad a városvezetői tisztségében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS