2019. január 16. szerdaGusztáv
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

110 "kedvezményezett" romániai munkavállaló

szerk. 2002. július 22. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

A magyar Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint nem nagy az érdeklõdés a kedvezménytörvény alapján történõ munkavállalások iránt. Az ok: a bürokrácia ugyanaz, de a tartózkodási lehetõség rövidebb. Egyszerûen nem éri meg!
Kiss Péter munkaügyi miniszter Surján László képviselõ felkérésére, a Transindex cikkére reagált. A kérdéses írásban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a magyar Foglalkoztatási Hivatal a választásokat követõen nem hozta nyilvánosságra havi gyakorissággal a kiadott munkavállalási engedélyek számát, illetve a hivatalból sem sikerült a kért információkat beszereznünk. Erre reagálva a miniszter közölte, hogy a Foglalkoztatási Hivatal minden közérdekû adata nyilvános.

A miniszter közlése szerint a külföldiek magyarországi munkavállalásával kapcsolatos engedélyek számának alakulását a jövõben a minisztérium nem tartja szükségesnek olyan gyakorisággal a nyilvánosság elé tárni, mint ahogy az a kormányváltást megelõzõ idõszakban (hetente) történt. Elmondása szerint az adatokban nem mutatkoznak olyan lényeges eltérések, amelyek ezt indokolnák, ezért a jövõben félévente fogják ismertetni a munkavállalási engedélyek számának alakulását.


A Munkaügyi Minisztérium adataiszerint, jelenleg nem számottevõ a külföldiek magyarországi munkavállalásával kapcsolatos kiadott engedélyek számának változása. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2002. elsõ félévében 22.820 fõ külföldi állampolgár számára adott ki munkavállalási engedélyt, ez a létszám összességében 3,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, 2001. elsõ félévében volt. A külföldi munkavállalás mintegy 70%-a továbbra is a fõvárosban és Pest megyében koncentrálódik, itt azonban az elmúlt évhez képest nem növekedett a külföldi munkavállalók száma. A 3,4%-os növekedés, amely mindössze 742 fõt jelent, elsõsorban Bács-Kiskun, Békés, Györ-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala, azaz elsõsorban Magyarország nyugati, és nem Romániával határos megyékben jelentkezett.

Az állampolgárságonkénti megoszlást tekintve az átlagot jóval meghaladó mértékben (13,4%-kal, 1.645 fõvel) nõtt az egyébként is legnépesebb csoport, a román állampolgárok száma. Ezen kívül megemlíthetõ még a lengyel munkavállalók számának mintegy 200 fõs emelkedése. A további állampolgári csoportra inkább a csökkenés a jellemzõ.

A 2002. elsõ félév végén érvényes engedélyek száma 41.972 db., összességében 12,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, a 2001. második félévrõl áthúzódó érvényességû engedélyek következtében.


110 romániai érintett

A 2002. elsõ félévében kiadott 22.820 engedély között 134 (0,6%) olyan engedély található, amelyet a kedvezménytörvény alapján adtak ki a munkaügyi központok. A legnagyobb érdeklõdés Somogy megyében tapasztalható, itt a balatoni turistaszezonnak köszönhetõen 52 fõ talált munkaalkalmat. Budapesten 14, Pest megyében 13, Békés megyében 10 fõ kapott munkavállalási engedélyt a kedvezménytörvény alapján, további 9 megyében létszámuk 1 és 8 fõ között van. A 134 fõ közül 110 fõ (82%) román állampolgár,11 fõ szlovák, 6 fõ ukrán, 4 fõ jugoszláv, 2 fõ szlovén és 1 fõ pedig horvát állampolgár.

A miniszter válaszlevele szerint az érdeklõdés hiánya annak tudható be, hogy a kedvezménytörvény alapján munkát vállalni szándékozók ugyanazokat a hivatalos dokumentumokat kötelesek beszerezni, mint a szokásos módon jelentkezõ külföldi munkavállalók, ugyanakkor csak három hónapos munkavállalásra van módjuk. A román állampolgárok esetében a román és a magyar hivatalok által elõírt eljárásrend jelentõs idõbeli, valamint anyagi ráfordítást igényel.

2002. elsõ félévében érvényes kétoldalú megállapodások közül csak a szlovák-magyar, egy éves munkavállalást lehetõvé tevõ egyezmény iránt mutatkozik számottevõ érdeklõdés. Az elsõ félév végéig ezen egyezmény alapján 625 szlovák állampolgár talált munkaalkalmat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS