2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Menesztenék a PSD-s minisztereket a demokraták?

S. Z. 2009. július 30. 11:36, utolsó frissítés: 11:37

Felmerült, hogy a PD-L az elnökválasztásokig az RMDSZ parlamenti támogatásával kormányozna. Az RMDSZ azonban ettől elzárkózik. #b#[kommentekkel]#/b#Kormányátalakításon, de leginkább a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött megállapodás felrúgásán és a PSD kormányból való kiebrudálásán dolgozik a Demokrata-Liberális Párt (PD-L). A Hotnews.ro hírportál úgy tudja, a demokraták politikai bürójának hétfői ülésén nem a korábban már felmerült kormányátalakításról volt szó, hanem arról, hogy menesztenék az összes PSD-minisztert. A demokraták szerint ugyanis rendkívül rosszul működik a kormánykoalíció, ugyanakkor sérelmezik a két PD-L miniszter, Monica Iacob Ridzi és Elena Udrea elleni “politikai támadásokat”.

A hírportál szerint a demokraták már konkrét forgatókönyveken dolgoznak: az egyik verzió szerint az oktatási törvénycsomag lenne a “szakítópróba”. A PSD ugyanis nem akarja megszavazni a cotroceni-i bizottság által kidolgozott törvénytervezeteket. Emil Boc kormányfő augusztusra rendkívüli parlamenti ülésszakot hívna össze azzal az indokkal, hogy a törvénycsomagot a tanév kezdete előtt el kell fogadni.

Amennyiben a szociál-demokraták elutasítják a reformcsomagot, a PD-L ezt ürügyként használhatná fel a koalíció felbontására. A Hotnews.ro által vázolt elképzelés szerint


a demokraták az RMDSZ parlamenti támogatásával terveznek kormányozni,

illetve megpróbálnának további 20 szavazatot gyűjteni a PSD-ből valamint a PNL-ből. A portál számára nyilatkozó források arról is beszéltek, hogy a PSD kormányból való menesztése azzal az előnnyel is jár, hogy a dekoncentrált intézményekben nem maradnak embereik, akik majd az elnökválasztásokon mozgósítani tudnák a szavazókat.A jelenleg vakációzó Mircea Geoană azt üzente, hogy semmilyen formában nem elképzelhető a PSD számára az, hogy minisztereiket menesszék. Emlékeztetett arra, hogy a PD-L-vel kötött protokollum értelmében a kormányfő nem meneszthet PSD-s minisztert a Szociáldemokrata Párt elnökének beleegyezése nélkül. Amennyiben mégis, ez automatikusan a kormánykoalíció szakadását jelentené. A Cotidianul számára nyilatkozó források szerint egyébként


Geoană örülne is, ha a demokraták egyoldalúan lépnének:

ez jó lehetőséget jelentene ellenzékbe vonulni, anélkül, hogy bárki is megvádolhatná a PSD-t azzal, hogy nehéz helyzetben otthagyta a kormányt.

Marian Vanghelie, a PSD egyik “erős embere” kijelentette, pártja hajlandó kormányátalakításról tárgyalni – azonban akkor a kormány egészéről, és Emil Boc jelenlegi kormányfő személyéről is beszélni kell. Liviu Dragnea szociáldemokrata politikus egy, az RFI rádióadónak adott interjújában szintén az egyre feszültebb koalíciós viszonyról beszélt. Ugyanakkor szerinte nem merül fel, hogy egyik vagy másik párt kilépjen a koalícióból: ez a másik párt végét is jelentené, hiszen egyedül egyik párt sem tud kormányozni. “A PD-L-s kollégák kissé idegesek” – sommázott Dragnea.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS