2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem szól majd kollektív jogokról a kisebbségi törvény?

2005. december 14. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

A kisebbségi törvény tervezetének módosításáról Markó Béla kedd délutánra ígérte a koalíció pártjai közötti egyeztetést, az RMDSZ tárgyalócsoportját vezető Márton Árpád azonban szerdai folytatást ígért. Hétfőn a PNL szóvivője, Eugen Nicolãescu bejelentette: PD-vel arról egyeztek meg: kiiktatják a kulturális autonómiatanácsokra vonatkozó cikkelyeket a tervezetből – tudósít a Krónika.

A koalíció vezetőtanácsának hétfő esti egyeztetésén arra hivatkozva napolták el a döntéshozatalt, hogy a PNL és a PD csak szóban fogalmazta meg módosító javaslatait, az írásos rögzítést keddre ígérte Emil Boc PD-elnök. Tãriceanu miniszterelnök kijelentette, a koalíció megszavazza a kisebbségi törvényt a parlamentben; hozzátette azonban, hogy csakis a Velencei Bizottság javaslatainak a beiktatásával. Nicolãescu viszont szintén a Velencei Bizottságra hivatkozott, amikor a javasolt változtatásokat felsorolta.

Márton úgy vélte, nem tükrözik a PNL–PD szövetség álláspontját a Nicolãescu-javaslatok: a frankcióvezető ironikus kommentárja szerint a liberális politikusnak csupán "támadt egy ötlete, s elmondta".

Márton szerint kedden minden fél egyetértett abban: a törvénynek a kulturális autonómiáról is szólnia kell, hiszen ezt a kormány vállalta. Cristian Rãdulescu, a PD frakcióvezetője elmondta, arra keresik a megoldást, hogy az autonómiatanácsok önálló intézményekként vagy egy másik intézmény kereteiben működjenek. Hozzátette: úgy próbálják módosítani a törvényt, hogy az ne kollektív jogokról, hanem közösségben gyakorolható egyéni jogokról szóljon. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS