2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kritizálja az EP a hercehurcát a kisebbségi törvény körül

2005. december 15. 17:57, utolsó frissítés: 2005. december 16. 11:06

Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése a Romániáról szóló Moscovici-jelentést. Egy 247 igen és 224 nem szavazattal, 12 tartózkodással elfogadott módosítással az EP a kisebbségek kapcsán "kulturális autonómiára" cserélte a jelentés szövegébe korábban beszavazott önkormányzatiság-elvet.

Az elfogadott szöveg szerint "kiegészítő intézkedésekre van szükség a magyar kisebbség védelmének biztosítása érdekében, a szubszidiaritás és kulturális autonómia elvének tiszteletben tartásával". A végleges szövegben az EP "elégedetlenségét fejezi ki a kisebbségi törvény folyamatos késése miatt", és "nyugtalanítónak tartja, hogy továbbra is diszkriminatív intézkedések vannak életben a választási törvényben".

A szöveg szerint a képviselők kérik, "hogy a kisebbségi törvényt mihamarabb hagyják jóvá a politikai kritériumok tiszteletben tartásával". A Parlament emellett felszólítja "a román hatóságokat, hogy teljes mértékben támogassák a magyar kisebbség felsőoktatását, biztosítva a szükséges pénzügyi eszközöket".

A szöveg szerint "fel kell gyorsítani a javak visszaszolgáltatásáról szóló törvény végrehajtását".

A szöveg kitér a verespataki bányaberuházásra is. A problémák között a jelentés felsorolja a közigazgatási reform végrehajtását, a hiányosságokat a jogrendszer megfelelő működésének biztosítása terén; emellett a bűnözés és az illegális kereskedelem elleni küzdelem fokozására, a romák integrációjának erőteljesebb támogatására szólítja fel Bukarestet. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS