2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brüsszel kezelheti a Romániának szánt pénzeket?

2005. december 27. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

Brüsszelben azt fontolgatják, hogy esetleg közvetlenül az Európai Bizottság veszi át a Romániának szánt pénzösszegek kezelését. A legsúlyosabb a helyzet az ifjúsági programok terén, amelyek támogatását az észlelt szabálytalanságok miatt fel is függesztették.

2007-től kezdődően évente négymilliárd euróval támogatna az Európai Unió különféle romániai programokat, ám a pénzalapok kezelését illetően Brüsszel nem bízik a románokban – írja a Cotidianul. A napokban jelentették be, hogy egymillió eurót visszakér Romániától az Európai Bizottság. A pénzt ifjúsági programokra szánták, ám az összegek előírásszerű elköltését Bukarest nem tudja megfelelően igazolni. Román részről viszont azt mondják, hogy az Európai Bizottságnak kellene még mintegy 2,5 millió eurót fizetnie a 2003-2005-ös, Brüsszel által elfogadott ifjúsági programok finanszírozására.
A Bizottság illetékes intézménye nemcsak a megítélt pénzek hiányos elszámolását kifogásolja, hanem azt is felrója Bukarestnek, hogy még csak magyarázattal sem szolgál. Ebben az évben negyven vizsgálatot végeztek az EU-pénzek romániai felhasználása ügyében, és 27 külföldi támogatású program esetében találtak szabálytalanságokat. Az ellenőrzések a PHARE, az ISPA, a SAPARD, a Leonardo da Vinci, a Youth és a LIFE programokra terjedtek ki. A legtöbb rendellenességet a PHARE (15 eset), a Leonardo da Vinci (4 eset) és a SAPARD (3 eset) programoknál regisztrálták. A feltárt jogsértéseket a hatóságok vizsgálják tovább. (eurohirek.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS