2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szünetel a közúti és a vasúti közlekedés az Olt völgyében

2005. december 30. 15:50, utolsó frissítés: 16:05

Árvizek és sziklaomlások okoznak gondot a hatóságoknak a szeszélyes téli időjárás miatt. A környezetvédelmi és vízügyi tárca árvízveszélyre figyelmeztette 14 megye hatóságait az elkövetkező napokra várt és kiadósnak ígérkező esőzések és a hegyekben hirtelen beköszöntött olvadás miatt.

Három bánsági folyó – a Temes, a Béga és a Berzava – után csütörtökön kilépett a medréből a Fehér-Körös is. Az áradat nyomán víz alá került a folyó felső és középső szakaszán több település, illetve több száz hektárnyi szántóföld.

Krassó-Szörény megyében is közlekedési gondokat okoz több helyen a hirtelen beállt olvadás, a hegyekben pedig a viharos csapadékhullás.

Miután a Zsil-völgyét Románia déli vidékeivel összekötő fő közlekedési útvonal napokig sziklaomlás miatt volt lezárva, újabban meghatározatlan időre le kellett zárni a közúti és a vasúti közlekedést az Olt völgyében. Az Erdélyt Dél-Romániával és a fővárossal, Bukaresttel összekötő egyik fő útvonalat a hótakaró hirtelen megolvadásával járó sziklaomlás zárta le szerdán, a héten immár másodszor.

Legfrissebb jelentések szerint az útvonal megtisztítása a több tízezer tonnányi sziklától sziszifuszi feladatnak bizonyul. Mert ami sziklát a kivezényelt műszakiaknak sikerül felrobbantaniuk és elszállítaniuk, helyében újabb sziklaomlás zárja el a megtisztított útszakaszt.

Ezért a helyszínen járt szállítási miniszter szerint az Olt völgyi műutat és vasútvonalat várhatóan csak valamikor jövő januárjában nyithatják meg ismét a forgalomnak. Addig a délre tartó kamionforgalmat Nagyszebentől Fogaras és Brassó irányába terelik el. Ez viszont már most kilométerekre nyúló közlekedési dugókat okozott a Brassóból a Prahova völgyén át Bukarest felé vezető fő közlekedési útvonalon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS