2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Részvénykibocsátással szerez tőkét a BCR-pakett kifizetéséhez az Erste

2006. január 10. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Az osztrák Erste Bank részvénykibocsátással hajt végre tőkeemelést, hogy részben az így befolyó összeget felhasználva fizesse ki azt a 3,75 milliárd eurót a BCR részvényeinek 61,88%-áért. Várakozások szerint az 58,95 millió új részvényből befolyó összeg mintegy 2,55 milliárd euró lesz.

Az új Erste részvények jegyzése január 11-25 között történik. Az új részvények kereskedése a tervek szerint január 27-én indul meg a bécsi és a prágai értéktőzsdéken.
Az Erste a BCR többségi részesedésének a megszerzésével az osztrák vállalati akvizíciók történetének legnagyobb üzletét hajtotta végre. A BCR privatizálásában az EBRD és a Világbank befektetési részlege, az IFC működött közre.

A román kormány 36,88 százalékos pakettet értékesített – ehhez járul hozzá a 2003 óta az EBRD és az IFC tulajdonában lévő együttesen 25%-os pakett. Nyolc román kereskedelmi bank együttesen 30%-os résztulajdonnal rendelkezik a bankban, a BCR alkalmazottai kezében 8%-nyi részvény van.

A kormány infrastrukturális beruházások és a nyugdíjreform finanszírozására fordítja a privatizálásból befolyó összeget. A BCR megszerzésével az Erste Bank ügyfélköre 15,3 millióra bővül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS