2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tervezett duplájára nőhet a költségvetési hiány

2006. január 12. 11:10, utolsó frissítés: 11:10

Idén a tervezettnek a duplájára, a hazai össztermék 1%-ára nőhet a költségvetési hiány amiatt, hogy szükség van a kiadások növelésére az infrastruktúra területén az EU tagság elnyerése előtt – jelentette be szerdán a miniszterelnök.

A kormány 1 milliárd euróra szeretné növelni a kiadásokat az utak, kórházak és iskolák korszerűsítésére. Călin Popescu Tăriceanu ugyanakkor azt mondta, hogy a kormány nem növeli a GDP-hez viszonyított deficitcélját, amennyiben ez az infláció növekedésével járna.

A költségvetési hiány növekedése tovább növelné a feszültséget Románia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. A washingtoni székhelyű szervezet tavaly megszakította a tárgyalásokat Romániával egy 400 millió dolláros készenléti hitelmegállapodásról, mert Románia nem kívánta elfogadni, hogy 2006-ban többlet szerepeljen költségvetési tervében.

Románia azzal számol, hogy idén csökken az infláció. Decemberben 8,6% volt a 12 havi infláció. A központi bank 6,5-8,5%-ot célzott meg a tavalyi év végére. Elemzők 8,7%-ot vártak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS