2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ügyészek vizsgálják a gázszállítási szerződést

2006. január 12. 11:22, utolsó frissítés: 14:08

Ügyészekkel vizsgáltatja meg az orosz gázszállítási szerződéseket Codrut Seres gazdasági miniszter, hogy kiderüljön: nem fizet-e túl sokat Románia a földgázért. Kedden ugyanis Traian Băsescu kijelentette: Románia importálja a legdrágábban a földgázt Európában, és figyelmeztetett, hogy bizonyos érdekkörök behálózták a gazdasági minisztériumot.

A PSD honatyái felszólították a gazdasági minisztert, hogy a parlamentben adjon magyarázatot a gázárra, sőt, a kormány lemondsát követelték, mivel szerintük felelőtlenülk kezelték a gáz-helyzetet. A miniszter cáfolta, hogy bármi szabálytalanság történt volna, és javasolta, hogy az államfő ossza meg a közvéleménnyel ezzel ellentétes információit, ha rendelkezik ilyenekkel.

Codrut Seres gazdasági miniszter felkérte az ügyészeket: vizsgálják meg öt román vállalat szerződéseit, amelyek alapján földgázt vásárolnak az orosz Gazpromtól két közvetítő cégen – a Wintershall Erdgas Handelshaus AG-n, amely a BASF leányvállalata, és az Imex Oil Limiteden – keresztül.

Seres elmondta: a román cégek változó árat fizetnek, ez jelenleg 285 dollár ezer köbméterenként, és hasonló ahhoz, amit szerinte más európai országok fizetnek. Románia gázszükségletének mintegy 40%-át importálja Oroszországból, a fennmaradó részt maga termeli ki.

A gazdasági miniszter a múlt héten már kérdőre vonta a gázszállítókat, hogy Románia miért fizet többet a gázért, mint Ukrajna. Ukrajna az év elején a Gazprommal létrejött egyezsége szerint ezer köbméterenként 95 dollárt fizet a RosUkrEnergo közvetítő cég által szállított földgázkeverékért, amelyben kisebb részt 230 dolláros orosz földgáz és nagyobb részt 40-60 dolláros közép-ázsiai gáz van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS