2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PSD: a csíki konzulátus a magyarországi kampány része

2006. január 12. 11:54, utolsó frissítés: 12:00

A csíkszeredai magyar főkonzulátus megnyitása szervesen illeszkedik a magyarországi választási kampányba, ráadásul a román kormány ezzel a lépéssel vigaszdíjat kívánt nyújtani az RMDSZ számára a kisebbségi törvénytervezet parlamenti kudarcáért – jelenti ki a PSD szerdai sajtóközleményében.

A közleményét a párt igazságügyi főosztályának nevében Florin Iordache parlamenti képviselő írta alá. Eszerint a PSD meglepetéssel értesült a csíkszeredai magyar főkonzulátus január 3-i felavatásáról.

A PSD aggodalmának ad hangot az általa politikainak minősített lépés lehetséges következményei miatt. A közlemény szerzője szerint ugyanis ez a főkonzulátus valójában nem más, mint Magyarország székelyföldi képviselete, amolyan politikai jellegű szimbólum. Az RMDSZ-nek azért van szüksége rá, hogy legitimálja önmagát saját választói előtt, és "kipipálja" politikai célkitűzéseinek egyikét – olvasható a dokumentumban.

Aláírója úgy véli, hogy politikai közjátékról is szó van, olyan – Románia területén precedens nélküli és nem kívánatos – eseményről , amely szervesen illeszkedik a magyarországi választási kampányba. A közlemény szerzője sokatmondónak tartja ugyanis, hogy az új magyar főkonzul a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) vezetőségéből származik. A magyarországi választási kampányok vezértémája éppen a "határon túli magyarokért viselt nemzeti felelősség" – állapítja meg a közlemény.

A Tariceanu-kormány e politikai döntése a PSD szerint indokolatlan, nyomás alatt született, annak ellenére, hogy – a közlemény fogalmazása szerint – a magyar fél már jelét adta annak, hogy megelégedne egy, a bukaresti magyar nagykövetség keretében működő egyszerű konzuli iroda felállításával Románia bármely más pontján.

A közlemény aláírója az erdélyi térség problémáival kapcsolatos "érzékenységekre" hívja fel a figyelmet, úgy vélekedve, hogy a döntés “közvetett módon bátorítja a területi autonómiát követelő radikális magyar csoportokat”. Mindez olyan körülmények között történik, amikor a román belpolitikában vita folyik a kisebbségi törvényről, melynek középpontjában a kulturális autonómia vitatott felfogása áll – olvasható a szociáldemokrata közleményben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS