2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Száznál kevesebben érdeklődtek a nemzeti vízum iránt

2006. január 12. 12:56, utolsó frissítés: 14:09

Mérsékelt az érdeklődés a nemzeti vízum iránt: a kolozsvári főkonzulátuson és a bukaresti konzulátuson is csak a szükséges dokumentumok beszerzésével kapcsolatban kértek eddig felvilágosítást.

Cseh Áron kolozsvári főkonzul közölte az MTI-vel: eddig mérsékelt volt az érdeklődés, kevesebb mint százan kértek felvilágosítást a nemzeti vízumról. Hozzátette: nagy tömegre nem lehet számítani, hiszen Románia és Magyarország között nincs vízumkötelezettség, s a román állampolgárok vízummentesen utazhatnak a schengeni térségbe is.

A nemzeti vízumot csak az fogja kérni, aki három hónapnál hosszabb időt szeretne tölteni Magyarországon, nem munkavállalás céljával – véli a főkonzul. Aki munkát szeretne vállalni Magyarországon (márpedig a főkonzulátus ügyfeleinek nyolcvan százaléka munkavállalói vízumot kér), azok számára a nemzeti vízum nem megfelelő – mondta. Hodicska Tibor bukaresti főkonzul közlése szerint a fővárosban is volt érdeklődés a nemzeti vízum iránt, ott is felvilágosítást adtak az érdeklődőknek.

Románia, Horvátország, Szerbia és Montenegró, valamint Ukrajna állampolgárai január 1-től díjmentesen kérelmezhetik az úgynevezett nemzeti vízum kiadását hosszabb magyarországi tartózkodásra.

Az új speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé mindazok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális, nemzeti identitás megőrzése, az állami felsőfokú oktatáson kívüli tanulmányok folytatása, illetve családi kapcsolataik ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS