2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kitiltották Severint Fehéroroszországból

2006. január 13. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

Kitiltották Fehéroroszország területéről Adrian Severint, az ENSZ emberjogi raportőrét. Severin igen kritikus jelentést fogalmazott meg Fehéroroszországról, megállapítva többek között az emberi jogok megsértését, a társadalom hatalom által rendelt szisztematikus félretájékoztatását.

Fehéroroszország azt állítja, hogy az ENSZ nem emberjogi, hanem politikai megfontolásokból hatalmazott fel, hogy jelentést készítsek az országról, azért, hogy azt később Alexander Lukasenko elnök ellen használják fel – nyilatkozta Severin az Új Magyar Szónak.

A raportőr egyelőre azonban folytatja a munkát, mert el kell készítenie az áprilisban nyilvánosságra hozandó jelentését. Ezért nem szakította meg a kapcsolatát a fehérorosz civil szervezetekkel. Tevékenységemet minden nemzetközi szervezet támogatja, nemrég tárgyaltam az Európa Tanács, az Európai Unió, az Egyesült Államok képviselőivel, mindenki támogatja az emberjogi feltáró munkát, és azon a véleményen vannak, hogy folytatni kell – idézi Severint az ÚMSZ.

A legutóbbi jelentés olyan súlyos vádakkal illeti Fehéroroszországot, mint intézményesített kapcsolat a nemzetközi fegyvercsempész-hálózatokkal, amihez állítólag több nemzetközi civil és nem civil szervezet bizonyítékokat szolgáltatott. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS