2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: nem fogadunk el lényegi változtatást a kisebbségi törvényben

2006. január 13. 17:57, utolsó frissítés: 17:57

Az RMDSZ álláspontja egyértelmű: nem fogadunk el semmilyen lényegi változtatást a kisebbségi törvény tervezetében, semmi olyan módosítást, amely a jogszabály célján, rendeltetésén változtatna – szögezte le Markó Béla miniszterelnök-helyettes a pénteken, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ és a Demokrata Párt között a törvénytervezet kapcsán kialakult nézetkülönbségekkel kapcsolatban Markó Béla emlékeztetett: a törvény elfogadása nemcsak az RMDSZ, hanem az Európai Unió számára is kiemelten fontos. A miniszterelnök-helyettes egyúttal arra is figyelmeztetett, az európai integráció a politikai pártok integrációját is jelenti, következésképp, egy olyan romániai politikai párt, amely tagjává kíván válni egy jelentős európai pártszövetségnek, jelen esetben az Európai Néppártnak, annak magáévá kell tennie az illető szervezet elveit és értékeit is.

A Néppárt által képviselt elvek és értékek összeférhetetlenek az ultranacionalista retorikával, de összeférhetetlenek a kisebbségek által igényelt, és az együttélés szempontjából is fontos megoldások elutasításával is – figyelmeztetett a szövetségi elnök. Markó reméli, hogy a PD politikusai megértik, azonosulniuk kell a Néppárt európai irányultságával.

A pártelnök ugyanakkor nehezményezte, hogy a kormánypartner demokraták zsarolásnak minősítették az RMDSZ ezirányú figyelmeztetéseit. Az RMDSZ támogatja a Demokrata Párt felvételi szándékát az EPP-be, azonban kötelessége odafigyelni arra, hogy mi történik abban a pártban, amely abba az európai pártszövetségbe kér tagfelvételt, amelynek az RMDSZ teljes jogú tagja – mutatott rá a szövetségi elnök. Markó hozzáfűzte: szükségszerű, hogy a PD felülvizsgálja a kisebbségi törvény kapcsán kialakított eddigi álláspontját. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS