2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította az Illyés keresetét Szász Jenő-ügyben a pesti ítélőtábla

2006. január 13. 18:17, utolsó frissítés: 18:17

"Másodfokon, így jogerősen is elvesztette a pert az Illyés Közalapítvány (IKA) a Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal szemben az úgynevezett Vánky-ház ügyében" – így számolt be a Magyar Nemzet pénteki száma arról az ügyről, melyben csalással vádolták Szász Jenő udvarhelyi polgármestert.

Az Erdélyi Riport 2003/35-ös száma szerint a Szász elnökölte Székelyudvarhelyért Alapítvány (SZA) piaci áron felül vásárolt meg egy kétszobás házat civil központ céljára. Az IKA kuratóriuma 2004 februárjában úgy döntött, a Székelyudvarhelyért Alapítványnak vissza kell fizetnie a megkapott 39,85 millió forintot. Az indoklás: a SZA 2002 óta nem teljesítette pályázati célját.

A Nemzet mai állítására az Illyés Alapítvány közleménnyel válaszolt, mely szerint a napilap cikke "az olvasókat félrevezető információkon alapul". A közlemény arra hivatkozik, hogy az IKA keresetlevelét a SZA ellen előbb a Fővárosi Bíróság, majd az Ítélőtábla "joghatóság hiányában elutasította", így végül nem indult per.

Szász Jenő az újabb fordulatról így nyilatkozott a MN-nek: ezzel "a magyar igazságszolgáltatás is megerősítette, hogy politikai hadjárat elszenvedői voltak. Sajnáljuk, hogy egy jó hírű, nemes célú közalapítványt a budapesti és bukaresti kormányszereplők politikai eszközzé süllyesztettek". A témában a Transindex Pomogáts Bélát is megkereste, de az IKA elnöke telefonját nem vette fel. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS