2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biodízel-nagyhatalom lesz Románia

2006. január 17. 14:09, utolsó frissítés: 14:09

Egyre több külföldi cég érdeklődik bioüzemanyag gyártása iránt, tekintettel az olcsó munkaerőre és a repce termesztésére bőségesen rendelkezésre álló mezőgazdasági területre – írta a Săptămâna financiară.

2005-ben a portugál Martifer és a német MAN Ferrostaal jelentette be, hogy biodízelt gyártó üzemet létesít, s a Rompetrol is jelezte: 2007-ben megkezdi a biodízel gyártását. A külföldi befektetések lebonyolításával foglalkozó ARIS ügynökség más európai és észak-amerikai vállalatokkal is tárgyal biodízel és bioetanol romániai gyártásáról.

Elsőként a portugál Martifer konzorcium jelezte, hogy cége, a Biomart 47 millió eurós beruházással Lehliu Garában (Calarasi megye) létesít biodízel üzemet, amely várhatóan 2007-ben készül el. Az évi 100 ezer tonna kapacitású finomító a legnagyobb lesz Európában, Románia bioüzemanyag szükségletének 30%-át fogja előállítani. A Martifer tervei között szerepel 50 ezer hektárnyi terület megvásárlása az Agromart cégtől repce és lenmag termesztésére.

A német MAN Ferrostaal 138 millió eurót fektet be Atel és Loamnes településen Szeben megyében egy mezőgazdasági üzem és egy biodízel üzem építésébe. A biodízel üzem építését várhatóan idén májusban kezdik meg, az ateli üzem 2008-tól napi 400 tonna zöld üzemanyagot és 37 tonna glicerint állít elő repcéből. A Rompetrol évi 60 ezer tonna zöld üzemanyag előállítását tervezi 2007-től.

Becslések szerint 2008-tól Románia egyike lesz a világ tíz legnagyobb biodízel termelőjének. Az ország a jelenlegi 4,5 millió tonna helyett 2010-től már évi 11 millió tonnát állít elő. Az ország 3,4 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható területtel rendelkezik.

Az Európai Unió irányelvei szerint a jelenleg uniós szinten 2% körüli bioüzemanyag-felhasználást 2010-re 5,75%-osra kell feltornászni az összes üzemanyag felhasználáson belül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS