2019. december 7. szombatAmbrus
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pomogáts: a magyar kormány onnan tart vissza pénzeket, ahol kisebb az ellenállás

2006. január 18. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

A magyar kormány ott próbál elvonni vagy visszatartani, ahol kisebb az ellenállás – nyilatkozta Pomogáts Béla, az Illyés Közalapítvány (IKA) elnöke az Új Magyar Szónak (ÚMSZ). Az IKA múlt évre esedékes kifizetéseiből 380 millió forint maradt vissza, az elnök megfogalmazása szerint "elég fifikás indokkal".

"Azt mondták, maradványképzésre kell a pénz. Persze, mindenki tudta, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy a kormány ott próbál elvonni vagy visszatartani, ahol kisebb az ellenállás. Például tőlünk, mert tudta, hogy a határon túli magyarság nem vonul mindjárt Budapestre a parlament elé" – fejtette ki.

A pályázók viszont az alapítványtól és nem a kormánytól várták a pénzt - hangoztatta az alapítványi elnök, leszögezve: az alapítvány a sikeres pályázatok alapján csak odaítéli a pénzt, de nem rendelkezik vele.

Ami a 2006-os alapokat illeti, azt máris tudni, hogy az idén 100 millió forinttal kevesebbet kap az alapítvány, mint tavaly, amikor már levágtak ugyanennyit – mondta Pomogáts, hozzátéve: "Ez azt jelenti, hogy máris 200 millió forinttal kurtították meg az eredeti egymilliárd forintot, holott már az infláció miatt is inkább növelni kellett volna az alapot".

A tisztségviselő szerint "talán nagyon is sok mindent, ezért túlságosan felaprózzuk a rendelkezésünkre bocsátott pénzeket, s nem mindig tudunk a legfontosabb dolgokra összpontosítani" – mondta az IKA-elnök. Az idei prioritások: a felőri és a besztercei szórványkollégium vagy a kolozsvári Szabédi Ház, amelyben az erdélyi magyar irodalmi múzeum kapna otthont. A másik nagy prioritás az EU-pályázatok 20%-os önrészének támogatása. (új magyar szó/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS