2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összesen mintegy 2000 ingatlant követelnek vissza az egyházak

2006. január 18. 14:56, utolsó frissítés: 15:00

Visszaigénylési kérelmet január 25-ig nyújthatnak be javaik visszaszolgáltatásáért a történelmi egyházak. Markó Attila, az Etnikumközi Hivatal vezetője közölte: a tavalyi féléves meghosszabbítás után csak pár tucattal nőtt a leadott kérelmek száma – összesen mintegy kétezer iratcsomóról van szó. Ez reális, az egyházak ennél nagyobb vagyont nem kérhettek vissza – magyarázza Markó.

A restitúciós bizottság elvi határozata alapján visszaadott magyar egyházi ingatlanok aránya eléri a benyújtott kérelmek egynegyedét. A testület év végéig 508 egyház dossziéról döntött kedvezően, 400 ingatlanról az írásbeli határozat is megszületett. Ez a szám idén 1400-1500-ra emelkedhet.

A visszaszolgáltatási folyamatot eddig az is késleltette, hogy a bizottság nem dolgozott megfelelő számú munkatárssal, de a létszám mára megkétszereződött. Az államtitkár szerint a bizottság most már kedvező körülmények között működik, fennakadások csak a polgármesteri hivatalok és egyéb helyi hatóságok akadékoskodásai miatt keletkezhetnek.

Ezzel kapcsolatban is történt azonban előrelépés, hiszen megalakult egy, csak a restitúciós ügyeket vizsgáló ellenőrző testület, amely hatáskört kapott arra, hogy büntesse is a tulajdonjogot igazoló iratok kibocsátását megtagadó polgármestereket.

Az egyházak azt szeretnék, ha Románia EU-csatlakozásáig a visszaszolgáltatás lezárulna. Az amerikai székhelyű Magyar Emberjogi Alapítvány (HHRF) az idén brüsszeli akciótervet dolgoz ki, hogy az európai politikusok tudomására hozza a restitúció egyelőre megoldatlan kérdéseit.

Moldován Árpád Zsolt, a HHRF romániai képviselője elmondta: valószínűleg a Pierre Moscovici volt francia európai ügyi miniszter, jelentéstevő Romániáról szóló következő beszámolója alkalmából lobbiznak majd az Európai Parlamentben ez ügyben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS