2019. november 11. hétfőMárton
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkapták a nemzeti vízumot az első erdélyiek

2006. január 20. 10:53, utolsó frissítés: 10:56

A Kárpát-medencében az elsők között vehette át négy romániai magyar a nemzeti vízumot csütörtökön a kolozsvári magyar főkonzulátuson. Az iratot Cseh Áron kolozsvári magyar főkonzul adta át az érintetteknek, akik családi kapcsolataik ápolása és tanulmányok folytatása céljából kérvényezték a nemzeti vízumot.

A főkonzul elmondta: a jogszabályban megállapított, a kérvények elbírálására vonatkozó határidő 15 nap, ennek ellenére az első négy kérelmező számára sikerült 7-10 nap alatt elbírálni a nemzeti vízum igénylésére benyújtott iratokat. Cseh Áron közölte: a négy iraton kívül még 14 kérelem elbírálása van folyamatban, és naponta 30-35 személy érdeklődik a vízum kibocsátási feltételeiről.

A főkonzul becslése szerint júniusig várhatóan több százan váltják majd ki ezt a dokumentumot, de számuk könnyen elérheti az ezret is. A telefonon tájékozódók között volt román nevű személy is.

Románia, Horvátország, Szerbia és Montenegró, valamint Ukrajna állampolgárai 2006. január 1-tól díjmentesen kérelmezhetik a nemzeti vízumot. Az új speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé mindazok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti önazonosság megőrzése, az állami felsőfokú oktatáson kívüli tanulmányok folytatása, illetve családi kapcsolataik ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni. A kérelmezőknek továbbra is meg kell felelniük az általános vízumkiadási feltételeknek.

A vízumot megszerző személyeknek a dokumentum átvételétől számított három hónapon belül kell jelentkezniük a magyarországi bevándorlási hivatalnál, ahol tartózkodási engedélyt kapnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS