2019. december 7. szombatAmbrus
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pomogáts: az IKA nem vesztett pert Szász Jenő alapítványa ellen

2006. január 24. 20:52, utolsó frissítés: 20:52

Nem vesztett pert az Illyés Közalapítvány (IKA) a Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal (SZA) szemben – közölte Pomogáts Béla, az IKA kuratóriumi elnöke kedden Budapesten. Pomogáts sajtótájékoztatón elmondta: nem kívántak romániai bíróság előtt eljárást folytatni egy határon túli civil magyar szervezettel szemben, ezért még szeptemberben elálltak a kereset benyújtásától.

Nem pervesztésről, hanem lemondásról van szó tehát – összegzett a kuratóriumi elnök, aki, mint mondta, azért hívott össze sajtótájékoztatót, mert szeretné végre tisztázni és lezárni az ügyet, amelyet a sajtó is többször taglalt.

Fritz Péter felügyelő bizottsági elnök pedig azt közölte: morális, nem pedig racionális döntést hoztak, amikor elálltak a pertől, hiszen, mint mondta, vizsgálatuk megállapította, hogy a pályázat minden eleme szabálytalan volt.

A Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester által vezetett SZA közel 40 millió forintos támogatást kért az IKÁ-tól egy civil központ létrehozására. A terv az előírt határidőig nem valósult meg, ezért a közalapítvány bírósági eljárást kezdeményezett a szervezettel szemben, amely később mégis befejezte a beruházást. A magyar bíróság az IKÁ-val azt közölte: nem illetékes az ügyben, és a román igazságszolgáltatáshoz lehet fordulni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS