2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több pénzt kér Borbély infrastrukturális beruházásokra

2006. január 25. 17:32, utolsó frissítés: 17:38

Az infrastruktúrát érintő beruházásokban a legnagyobb probléma a megfelelő finanszírozás hiánya. A beruházásokat egységesen, összefüggő módon kell végezni – szögezte le Borbély László területrendezési és középítkezési miniszter mai bukaresti sajtótájékoztatóján. A miniszter egyúttal azt is bejelentette, hogy a kormány elé terjesztenek egy olyan memorandumot, amelyben további pénzalapok kiutalását szorgalmazzák az infrastruktúrát érintő beruházásokra.

Borbély László területrendezési miniszter elmondta: a kormány úgy határozott, a privatizációból befolyt pénzösszegekből finanszírozzák az infrastrukturális beruházásokat. Az állami költségvetésből és külföldi hitelek felhasználásával két, a vidéki infrastruktúrát érintő programot működtetnek, egyik a víz bevezetésére, a másik a községi utak felújítására vonatkozik.

Ebben az évben elkezdődik a falusi utak aszfaltozását célzó program, amelyre a tavalyi évhez képest háromszor több pénzt utaltak ki a költségvetésből, 47,5 millió új lejt. A program finanszírozására folyamatban vannak a tárgyalások a kuwaiti kormánnyal egy 40 millió dollár értékű hitelről.

Életképes tervekre van szükség a finanszírozás megszerzéséhez – nyilatkozta a tárcavezető, aki szerint egy ilyen program az 50 ezer lakosnál kisebb települések számára a víz és csatornarendszer felújítása, az ivó- és a szennyvíz kezelése. Itt olyan településekről van szó, amelyek nem tudtak pályázni az EU Sapard, illetve Phare alapjaira. Ennek finanszírozására folyamatban vannak a tárgyalások egy 340 millió eurós hitel megszerzéséről az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával. A program indítását az év második felére tervezik, és 2009-ig tart.

Ugyanakkor a minisztérium koordinálja és monitorizálja a vidéki infrastruktúra feljlődésére vonatkozó programot, amelyet a kormány a múlt heti ülésén fogadott el. Ennek keretében többek között hidak, ivóvízellátó, kanalizálási és szennyvízkezelési rendszerek épülnek 2006 és 2008 között. A célok megvalósítására 300 millió eurót fordítanak a költségvetésből.

A tavalyi árvizek utáni újjáépítéssel kapcsolatban Borbély László elmondta: 42,3 millió eurót fordítottak erre a célra, amelyből 14,4 millió a szállítási tárca saját alapjait képezi. Hozzávetőlegesen 1100 házat építettek újra, az Országos Lakásügynökségen (ANL) keresztül a Bánságban 831, további 7 megyében pedig 45 házat építettek. A Lakásügynökség által szétosztott építőanyagokból még 975 ház épült fel. Az újjáépítés idén is folytatódik – ígérte a miniszter.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS