2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadták a gombatörvényt

2006. február 10. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

A képviselőház plénuma február 9-én elfogadta a gombák begyűjtéséről, szállításáról, eladásáról és feldolgozásáról szóló, az RMDSZ által benyújtott törvénykezdeményezést – értesített Tamás Sándor háromszéki parlamenti képviselő.

Különösen a nagyterületű erdőkkel rendelkező megyékben (pl. Suceava, Hargita, Beszterce) évente jelentős mennyiségű medvegombát, rókagombát, őzlábgombát, csiperkét, laskagombát gyűjtenek, amit sok esetben külföldre szállítanak. A belföldi piaci árusítás szinte teljes mértékben szakmailag ellenőrizetlen, ezért elengedhetetlen a szakosított piaci ellenőrök képzése és a gombaidény alatt a beérkező áru ellenőrzése – véli a képviselő. A törvény a gombák begyűjtését, szállítását, eladását és feldolgozását szabályozza.

„Romániai mikológusok, különösen Zsigmond Győző sepsiszentgyörgyi egyetemi tanár kezdeményezésére született meg a törvénytervezet és a kihirdetés előtt álló törvény. Ez a kezdeményezés egy jó példája a civil társadalom, jelen esetben a gombászegyesületek és a politikum együttműködésének” – mondja Tamás Sándor. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS