2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az etnikumközi feszültségek feloldására Băsescu közbenjárását kéri az RMDSZ

2006. február 13. 11:20, utolsó frissítés: 11:43

Az RMDSZ a Traian Basescu-val sorra kerülő megbeszélésen fel fogja kérni az államfőt, járuljon hozzá az etnikumközi viszonyokban kialakult feszültségek feloldásához – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes szombaton, Sepsiszentgyörgyön. A szövetségi elnök úgy értékelte, az államelnök hatás-, és feladatkörébe tartozik közvetítetni a politikai és társadalmi életben felmerülő vitás kérdésekben, az RMDSZ ezért felkéri Traian Băsescut, járuljon hozzá a kisebbségi törvény, ezen belül a kulturális autonómia kapcsán kialakult súlyos nézeteltérések rendezéséhez.

A szövetség ugyanakkor nagy súllyal veti majd fel a Frunda György szenátor ellen indított „minősíthetetlen támadásokat” is. Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja az ilyen hangnemet és magatartást, ez különösen megengedhetetlen az Európai Uniós csatlakozás időszakában – mutatott rá Markó Béla, aki ugyanakkor kifejtette, meggyőződése, hogy az RMDSZ rendelkezik a kellő erővel és eszközökkel, hogy végül elfogadtassa a kisebbségi törvényt.

A „nemzeti érdek aláásását” hangoztató nacionalista vádakra reagálva a szövetségi elnök ismét leszögezte: a román nemzeti érdek nemcsak a többségi nemzet, hanem számos, az országban élő közösség érdekének összességéből áll össze, így természetszerűen az erdélyi magyarság érdekei is a nemzeti érdek szerves részét képezik.

Markó úgy véli, az elmúlt napok kisebbség- és magyarellenes botrányai, a Frunda-ügy tisztázása kimozdíthatja a holtpontról a kisebbségi törvényt, és előnyükre könyvelhetik el, hogy sikerült a román sajtó jelentős részét meggyőzniük, nem a Demokrata Pártnak van igaza Frunda György elítélésében, hanem az RMDSZ érvelése a valós, a szenátort nem megrovás, hanem dicséret illeti. (rmdsz tájékoztató, háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS