2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oktatási-nevelési támogatás: mától április végéig lehet pályázni

2006. február 15. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

Tíz és fél százalékkal nőtt tavalyhoz képest az oktatási, nevelési támogatást igénylők száma Erdélyben, a következő évi pályázat esetében is hasonló arányú növekedésre számítanak – közölte kedden Kolozsváron Kelemen Hunor, az Iskola Alapítvány elnöke. Az oktatási, nevelési támogatás erdélyi lebonyolításáért felelős alapítvány elnöke a 2004-2005-ös pályázatot értékelte Komlós Attilával, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kelemen emlékeztetett: a kedvezménytörvény lehetővé teszi, hogy a romániai magyar közoktatásban magyar nyelven tanuló diákok igényelhessék az oktatási, nevelési támogatást. A 2005-2006-os évre szóló támogatásért február 15. és április 30. között pályázhatnak az erdélyiek. A 2004-2005-ös évben összesen 131 148-an igényelték a támogatást, amit az igénylők 98,5%-ának folyósítottak is; a magyar állam összesen 11 millió 581 ezer eurót juttatott el a magyar nyelven tanuló erdélyi magyar gyerekeknek. A tankönyv- és taneszköz-vásárlásra szóló támogatásra 5709-en nyújtottak be pályázatot.

A pályázók közül a legtöbben Hargita, Maros és Kovászna megyében járnak iskolába, legkevesebben pedig Ilfov és Calarasi megyében. Az itteni pályázók vélhetően csak lakhelyük szerint tartoznak e két megyéhez, de tanulmányaikat magyarul Bukarestben vagy Erdélyben végzik. Tavalyhoz képest 10%-kal nőtt az igénylők száma Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Máramaros, Kovászna, Bihar, Brassó és Bákó megyében.

Kelemen Hunor elmondta: ez a növekedés főleg a szórványvidéken, de a magyarság által jelentős számban lakott megyékben is érzékelhető. Emlékeztetett: a csángók által lakott Bákó megyében tapasztalt növekedés azért fontos, mert kezdetben a szülők ódzkodtak igényléssel fordulni az Iskola Alapítványhoz. Akkor ugyanis voltak olyan helyi ortodox papok, akik az ördög pénzének nevezték a támogatást.

Családonként átlagosan 1,37 gyerek pályázatát fogadták el, hiszen a pályázók 68%-a egy gyerekre, 28%-a kettőre, és mindössze 3%-a kérte három gyerekre a támogatást. Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy a gyerekotthonokban élők is részesülhetnek a támogatásból, ha eleget tesznek a törvény által megszabott feltételeknek. Hozzátette: a jogosultak 56%-a rendelkezik magyarigazolvánnyal.

Komlós Attila arról biztosította hallgatóságát, hogy a magyar állam a jövőben is kifizeti ezt a támogatást, még akkor is, ha az igénylők száma növekszik. Emlékeztetett, hogy ez a pályázati rendszer "felülről nyitott", ami azt jelenti, hogy az igénylők számának növekedése esetében is eleget tudnak tenni a pályázatok kifizetésének. Komlós pártolja, hogy a határon túli magyar oktatás támogatásának fejlesztéseként terjesszék ki ezt a támogatást az óvodás korúakra is. Erről azonban csakis a következő magyar törvényhozás dönthet, mivel ehhez törvénymódosítás szükséges. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS