2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíznak a rendőrökben a Hargita megyeiek

2006. február 16. 13:43, utolsó frissítés: 13:43

Hargita megyében a városi lakosság többsége bízik a rendőrségben, és jó a véleménye róla, de a bizalom még messze áll az európai átlagtól – derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet egy országos akció keretében végeztek. Hargita megyében 150 kérdőívet osztottak ki a városi lakosság körében, többnyire az aktív lakosság körében, a közvélemény-kutatást a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség pszichológusa végezte Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Maroshévízen.

1990 óta első alkalommal készült ilyen felmérés. Ennek során betartották az etnikai arányokat, és magyarra is lefordították a kérdéseket tanárok segítségével – mondta el a tegnapi sajtótájékoztatón Manuela Ionescu rendőrségi pszichológus. A közvélemény-kutatás három területre terjedt ki: a lakosság biztonságérzetét, a rendőrség tevékenységének értékelését és a rendőrségről kialakult képet vizsgálták – számol be a Hargita Népe. Eszerint a válaszadók 60,7%-a biztonságban érzi magát saját lakónegyedében, de 52,6%-uk ennek ellenkezőjét érzi az utcán.

A rendőrség tevékenységével 76%-uk elégedett, a legértékeltebb tevékenység a közlekedés irányítása és ellenőrzése, a legkevésbé sikeres pedig a korrupció felderítése. A polgárok 28%-a teljesen, 53,3%-a pedig részben bízik a rendőrségben. 60,7% véli úgy, hogy jó az együttműködés a közösség és a rendőrség között. A megkérdezettek 71%-a részben egyetért azzal, hogy a rendőrök igyekeznek megoldani a lakossági panaszokat, és 58,7%-uk gondolja, hogy a rendőrség viselkedése és módszerei jó irányban változnak majd az elkövetkezőkben.

Radu Sandu Moldovan főbiztos, megyei rendőrparancsnok elmondta, falvakon is lesz hasonló felmérés. Szerinte a rendőrség iránt érzett bizalmat erősítenie kell az intézménynek, és el kell érni az európai átlagot, amely 70%-os. A legkedvezőtlenebb megítélése a maroshévízi rendőrségnek volt a felmérés során, ennek is köszönhető, hogy Bors Aurel városi parancsnok és helyettese nyugdíjba vonult, helyüket mások foglalják el. (hargita népe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS