2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakoznak a nemlétező udvarhelyi Wass-szobor ellen

2006. március 01. 13:56, utolsó frissítés: 13:59

Két civil szervezet is felháborodottan tiltakozik a székelyudvarhelyi szoborparkban „található” Wass Albert szobor ellen. Legutóbb a Sarmisegetuza Kulturális Alapítvány szólította fel Szász Jenőt, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy távolítsa el a város központi parkjából a „háborús bűnös Wass Albert” mellszobrát. A saját meghatározása szerint keresztény-nacionalista szervezet (jelképük egy piros-sárga kék kereszt) szerint azon kívül, hogy a szobor megszegi a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő szervezetek és szimbólumok betiltását előíró sürgősségi rendeletet, „az erdélyi románok érzelmeit is súlyosan megsérti.”

A Sarmisegetuza ezért követeli, hogy a „közismerten genocídiumra buzdító revizionista író” szobrát március 15 előtt tüntessék el, mivel jelenléte nemkívánatos feszültségeket szülne a románok és magyarok közt, főleg, hogy bizonyos személyeknek szándékában áll a Székelyföld autonómiájának kikiáltása ezen a napon – áll a polgármesteri hivatalnak is elküldött levelükben.

Székelyudvarhelyen nincs Wass Albert szobor – szögezte le a Transindexnek a polgármesteri hivatal szóvivője, Komoróczy Zsolt. A szóvivőhöz még nem jutott el a sarmisegetuzás levél, de elmondta: tíz nappal ezelőtt az Elie Wiesel Intézettől kaptak egy hasonló témájú levelet, amelyben szintén az állítólagos Wass-szobor eltávolítását kérik.

Nem tartjuk háborús bűnösnek Wass Albertet, de erről egyelőre nincs bírósági végzés – fejtette ki Komoróczy. Várjuk azt a pillanatot, amikor hivatalos keretek közt szobrot állíthatunk neki, de erre csak az író rehabilitációja után kerülhet sor – jelentette ki a szóvivő.

Az udvarhelyi szoborparkban a történelmi szmélyiségek mellszobrai közt áll Csaba királyfi és a Vándor Székely szobra is – utóbbi az utóbbi 40 évben otthonát elhagyni kényszerült erdélyieknek állít emléket. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS