2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PRM-ből átszivárgott új tagokkal parlamenti párt lett a PPCD

2006. március 02. 12:02, utolsó frissítés: 12:14

Parlamenti helyekhez jutott a Kereszténydemokrata Néppárt (PPCD), miután bekebelezte a törvényhozó testületben öt képviselői hellyel rendelkező Keresztényszociális Uniót (UCS). Az UCS tagjai korábban a Nagy-Románia Párt (PRM) listáin jutottak be a parlamentbe.

A fúzió egyik következménye, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a parlamentben most már egy másik olyan párt is helyet foglal, amely teljes jogú tagja az Európai Néppártnak – mutat rá a Krónika napilap. A PPCD országos vezető testülete ugyanakkor úgy döntött, hogy nem veszi fel soraiba Ioan Talpes volt szociáldemokrata párti, jelenleg független szenátort. Gheorghe Ciuhandu, a PPCD elnöke azzal indokolta e visszautasítást, hogy Talpesnek először tisztáznia kellene a volt államfőhöz, Ion Iliescuhoz való viszonyát.


A PPCD-ben nagy vihart kavart Ion Iliescu volt tanácsadójának a szándéka, hogy csatlakozzon ehhez az alakulathoz, (amely a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt – PNTCD utódja), a román sajtó ugyanis sokat foglalkozott korábbi – az Iliescu-érához kötődő – állítólagos kétes politikai ügyleteivel. Tagfelvételi kérelmének hírére reagálva Ion Caramitru alelnök kérte saját tisztségéből való felfüggesztését. Talpes csatlakozása nem véglegesen lezárt téma a PPCD számára, hiszen a politikusnak nagyon jó kapcsolatai vannak a német és osztrák kereszténydemokrata pártok vezetőivel – tette hozzá Ciuhandu a sajtónak adott nyilatkozatában.

A PPCD elnöke válaszolt a kormánykoalícióban helyet foglaló Demokrata Párt (PD) azon ajánlatára is, hogy összeolvadás révén egyesüljenek, és létesítsenek egy erős néppárti pólust a romániai politikai palettán. Ciuhandu szerint pártja a szövetségi struktúrák híve, így nem támogatja az összeolvadást, továbbra is megőrzi politikai identitását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS