2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszakapta a katolikus püspökség a szatmárnémeti Unio Iskolacsoport épületét

2006. március 02. 16:04, utolsó frissítés: 16:05

„A közeljövőben megoldás születik a szatmárnémeti Unio Iskolacsoport ügyében” – nyilatkozta lapunknak Ft. Schupler Tibor, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye gazdasági igazgatója. A püspökség ugyanis 2001-ben visszakapta az iskola épületetét, melyben egykoron a Királyi Katolikus Fiúgimnázium bentlakása, a Jezsuita Konviktus működött. Az ingatlan azonban csak február végén kerülhetett a püspökség birtokába, mivel az állam öt éves várakozási időt adott az iskolacsoportnak. Schupler elmondta: a püspökség, a városvezetés, a tanfelügyelőség és a gimnázium igazgatósága között már javában folyik a párbeszéd.

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes elmondta, abban támogatják a püspökséget, hogy a visszakapott iskola épületében egyetemi központot létesítsenek. „Már több egyetem is érdeklődött az iránt, hogy egyetemi központot alakítson Szatmárnémetiben” – mutatott rá Kónya. Elmondta, magukénak érzik a Unio ügyét is, ezért már kérvényeztek a helyi tanácstól 5–6 hektár területet – esetleg az ipari park szomszédságában –, ahol oktatási központot alakítsanak. Az építkezési költségeket a tanügyi tárca és a kormány állná lévén, hogy a szakszervezettel kötött egyezség alapján 1,1 milliárd eurót fordítanak iskolafejlesztésre, a kampuszok létesítése pedig prioritást élvez.

Legkevesebb két héten belül megoldást ígér a Szatmárnémeti Városháza és az önkormányzat az Unio Iskolacsoport költözésének ügyében – nyilatkozta Viorel Solschi alpolgármester. Solschi elmondta, a tanfelügyelőség javaslatai mellett a város vezetőségének is lenne javaslata helyiségre, ahol kampusz létesülhet. „A következőkben a javasolt területek tulajdonviszonyát vizsgáljuk a városházán, azután hozunk majd döntést ezügyben” – mondta az alpolgármester.

Szatmár megyében további 36 tanintézményt kaptak vissza az egyházak, azonban eddig csak az Unio iskola esetében járt le az ötéves várakozási idő. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS