2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Májusban folytatódik a ciánper

2006. március 03. 11:46, utolsó frissítés: 11:50

Két hónap múlva, május 8-án folytatódik az öt éve tartó ciánper, amelyben a magyar állam kártérítést követel a Transgold SA-tól a 2000-es tiszai ciánszennyezés miatt – döntött a budapesti bíróság csütörtökön.

A tárgyaláson betegségére hivatkozva nem jelent meg az alperes jogi képviselője. A cég törvényes képviseletében Ioan Hudrea, az igazgatótanács alelnöke időt kért, hogy a még le nem fordított iratokat elemezhessék, valamint olyan jogi szakértői csoportot hozzanak létre, amelynek munkájába terveik szerint az európai uniós jogot ismerő ügyvédet is bevonnak.

A Népszabadság közli a magyar állam képviselőjének álláspontját: Szekcskay András időhúzásnak tartja az alperes újabb javaslatait, mivel ezek az eljárásjogi kérdések az elmúlt öt év alatt már számtalanszor szóba kerültek. Szekcskay azt kérte a bíróságtól, hogy követelje meg az alperestől a polgári perrendtartás jogi kereteinek betartását. Az állam képviselője javasolta, hogy szülessen közbenső ítélet, amely kimondja az alperesnek a ciánszennyezésben való felelősségét és kártérítési kötelezettségét.

A napilap megtudta: az eljáró bíró szerint is célszerű lenne a rész- és közbenső ítélet meghozatala a májusban folytatódó perben, amelyben a magyar állam 28,6 milliárd forint kártérítést követel a Transgold SA-tól. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS