2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyek 12 pontja miatt elkobozták az Európai Időt

2006. március 08. 18:11, utolsó frissítés: 18:55

Elkobozta szerdán a marosvásárhelyi rendőrség a magát független nemzeti hírmagazinként meghatározó Európai Idő február 27-i számát a lapárusoktól, arra hivatkozva, hogy az újság múlt heti száma veszélybe sodorhatja a nemzetbiztonságot.

A februári szám kapcsán azt kifogásolják, hogy megjelent abban a – a lap szerint az interneten is keringő – Mit kíván a Székely Nemzet – A székelyek 12 pontja című írás, amelyet egyesek szerint Csapó József fel fog olvasni a székelyudvarhelyi székely nagygyűlésen. Első pontként egyébként a független Székely Köztársaság követelését említi meg a kiáltvány, majd az Alkotmányozó Székely Nemzetgyűlés összehívását, független székely kormány, országgyűlés, bíróságok, nemzetőrség, valamint rendőrség megalakulását, a székely székek visszaállítását szorgalmazzák. Majd a 7–12. pontokban az összmagyarság, az európai uniós szervek, valamint valamennyi ország vezetőségét felkérik arra, hogy támogassák és ismerjék el „székely nemzet békésen kinyilvánított önrendelkezési jogát”.

Ioan Nicolae Căbulea, a Maros megyei rendőrség vezetője a legfelsőbb törvényszéket is értesíteni kívánja az Európai Időben megjelentek kapcsán. A parancsnok ugyanakkor azt is hangsúlyozta, miután ellenőrizték a lap tartalmát, valamennyi példányt visszaszolgáltatják a terjesztőknek, árusoknak.

Horváth Alpár, az Európai Idő főszerkesztője megtorlásnak nevezi a rendőrség akcióját. A főszerkesztő információi szerint a rendőrök valamennyi terjesztőnél, árusnál a lapszámok begyűjtése előtt ellenőrizték a kiállított számlákat.

„Remélem, nem kell magyaráznom, hogy a román hatalom milyen módszert, milyen forgatókönyvet követ: könyvelési, üzletviteli hibát keres, hogy annak örve alatt lehetetlenítsen el, vagy szabjon ki olyan és akkora büntetést, amibe egy kis cég beleroppanhat” – áll Horváth Alpár közleményében.

A főszerkesztő ugyanakkor azt is felidézte, hogy szerinte hasonló manőverekkel tették tönkre az Európai Időt korábban kiadó vállalkozást is, amelyet csupán 2002-ben négy alkalommal bírságoltak.

Súlyos cselekedetnek minősítette a rendőrség akcióját Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke is, aki felkérte a rendőrparancsnokságot, hogy indokolja meg a tettét. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS