2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu helyében Vadim ideiglenesen leköltözne a Székelyföldre

2006. március 13. 10:26, utolsó frissítés: 10:26

Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt (PRM) elnöke „alkalmasnak" tartaná Traian Băsescu államelnök jelenlétét a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által március 15-re Székelyudvarhelyre összehívott nagygyűlés alkalmából. Vadim ilyen értelmű nyilatkozatát a Mediafax hírügynökség ismertette pénteken délután. Az idézett román hírforrás szerint a pártvezér azt mondta, hogy ha ő Băsescu helyében lenne, „néhány napot vagy akár néhány hetet" Udvarhelyen aludna.

Vadim Tudor ugyanakkor „gyanítja", hogy az államfő elutazik Székelyudvarhelyre. „Bár Băsescu ezt nem mondta ki egyértelműen, értésre adta, személyesen utazik Székelyudvarhelyre" – mondta a PRM elnöke az államfővel szerdán lezajlott telefonbeszélgetésére hivatkozva.

A PRM-elnök azt is kijelentette, hogy neki és híveinek nincs szükségük engedélyre, hogy saját hazájukban oda utazzanak „sétálni", ahova akarnak. Egyszersmind kilátásba helyezte, „embereinek udvarhelyi sétáján" olyan „ricsajt, lármát" csapnak, hogy „az autonómiájukat követelő székelyek egymás szavát sem fogják érteni".

Gheorghe Funar, a PRM főtitkára pénteken arról számolt be, hogy „a Nagy Románia Párt csak abban az esetben mond le március 15-i felvonulásáról, ha Traian Băsescu garantálja, hogy nem kerül sor az SZNT székelyföldi autonómiát kikiáltó akciójára" .

A háromszéki román fiatalok Kovászna Közösségéért nevű egyesületének elnöke, Dan Manolachescu az egyesület vezetősége nevében pénteken felhívást bocsátott ki. Ebben „az összes románhoz", „valamennyi román szervezethez és a sajtóhoz" fordulva mindenkit felkért, ne dőljenek be "a tömeges kútmérgezésnek", ne hagyják magukat manipulálni a március 15-i udvarhelyi nagygyűlés kapcsán. Mert a manipulációknak egyetlen célja „a román és a magyar közösség kapcsolatainak teljes szétszakítása".

Felhívásában az egyesület annak a reményének adott hangot: ma már mind a románok, mind pedig a magyarok „bebizonyíthatják, hogy immunisakká váltak a manipulációkra", s a „minden magyarok idei március 15-i ünnepsége is a fizikai és szóbeli erőszakosság leghalványabb árnyékától is mentesen" zajlik. Manolachescu szerint „a székelyeket hagyni kell, hogy békésen nyilatkozzanak meg Székelyudvarhelyen, s csak törvénysértés esetén vonják felelősségre" azokat, akik erre rászolgálnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS