2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Funar a helyszínen gyűjtött információkat a székely nagygyűlésről

2006. március 13. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt főtitkára szombaton, Sepsiszentgyörgyön elmondta: látogatást tett Hargita és Kovászna megyében, és információkat gyűjtött, amelyek alapján hétfőn kérni fogja Traian Băsescu államfőt és a belügyminisztert, hogy függesszék fel vagy tiltsák be a március 15-i, székelyudvarhelyi rendezvényeket. Funar kifejtette: a 2002-es népszámláláson csupán 299 személy vallotta magát székelynek.

"Így csak egy 299 beteget ápoló bolondokházában lehet feladatként adni, hogy hozzanak létre egy autonóm köztársaságot egy állam közepén. Ez az őrültek műve, de bennünket ez nem érdekel, mivel a saját otthonunkban mi vagyunk az urak, és megpróbáljuk Traian Băsescu államfővel és a román állam intézményeivel együtt megtalálni a megfelelő megoldásokat, hogy ne történjen alkotmányszegés, hogy ne érje támadás a román állam integritását, hogy Románia területi integritása ne sérüljön".

A PRM főtitkára szerint sok magyarországi, vajdasági és szlovákiai magyart hoznak majd autóbuszokkal Székelyudvarhelyre. "Őket főként a papok mobilizálják. Magyarország és az RMDSZ nem a rendezvények mögött, hanem az élükön vannak. Magyarország megpróbálja kiszakítani a három megyét Románia szívéből" – fejtette ki Funar. Hozzátette: "a magyarok világbajnokok az öngyilkosságok terén, a székelyudvarhelyi kiáltvány pedig egy öngyilkos tett".

Funar egy pénteken, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a PRM csak akkor áll el a saját székelyudvarhelyi nagygyűlés megrendezésének szándékától, ha Traian Băsescu államfő garantálja, hogy az SZNT nem kiáltja ki a Székelyföld autonómiáját. A PRM főtitkára szombaton megerősítette: ha az államfő ezt nem garantálja, akkor a PRM nem mond le a székelyudvarhelyi nagygyűléséről. "Ha megyünk, százezren megyünk, és megoldjuk a problémát, de mi azt szeretnénk, hogy az államhatóságok teljesítsék kötelességüket" – mondta. (nyugati jelen)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS