2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tárgyalja újra a PD státusát a Néppárt

2006. március 23. 11:58, utolsó frissítés: 11:58

A PD szerette volna, hogy státusát újratárgyalja az Európai Néppárt (EPP) döntéshozó testülete, erre azonban egyelőre nem kerül sor – számol be a Szabadság. Az Európai Parlament legerősebb pártcsaládjának tisztújító kongresszusát március 30–31. között szervezik Rómában. A PD az RMDSZ-hez és a PPCD-hez hasonló társult tagságot szeretne magának kivívni a Néppárton belül, egyelőre azonban csak megfigyelői státussal rendelkezik.

Az RMDSZ-nek és a PPCD-nek sikerült a kongresszusi határozatba egyebek között azt is belefoglalni, hogy a néppárt nem támogatja tagszervezeteinek a felbomlását. Emellett sikerült belefoglaltatniuk azt is, hogy a Néppárt támogatja Románia 2007-re tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz. Minderre azonban még a kongresszusnak is rá kell bólintania.

Az EPP a római fórumon egyúttal új elnököt választ. A PPCD-sek szerint legnagyobb eséllyel a jelenlegi elnök, Wilfried Martins indul, akit a parasztpártiak támogatnak. Az RMDSZ-nek sincs kifogása Martins ellen, tudta meg a kolozsvári napilap Kónya-Hamar Sándor europarlamenti megfigyelőtől. Szerinte az EPP jelenlegi elnökével szemben azért sem emelhetnek kifogásokat, mert a legutóbbi europarlamenti választásokon a néppárti frakció fényes sikert aratott. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS