2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eckstein: jó, hogy az MPSZ belépett a táncba

2006. március 24. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

Bár kissé későn jön, az RMDSZ üdvözli a lusztrációs törvénytervezetet – mondta Eckstein-Kovács Péter szenátor mai sajtótájékoztatóján. A Temesvár Társasághoz közel álló néhány honatya által beterjesztett tervezet 10 évre tiltaná el közéleti funkciókból a pártállam idején vezető állásban tevékenykedő aktivistákat.

Azonban nehéz úgy alakítani a tervezet szövegét, hogy sem az alkotmánybíróságon, sem pedig a strasbourgi emberjogi bíróságon ne lehessen megtámadni: nagyon pontosan körül kell írni azon személyek körét, akik a törvény hatálya alá esnek, ugyanakkor pedig bizonyítani kell azt, hogy ők a kommunista időkben megsértették az emberi jogokat. Ez gyakorlatban súlyos problémákat jelent, mert azóta sok idő telt el, egyes esetekben pedig a bizonyítékokat tartalmazó dossziék hozzáférhetetlenek – magyarázta a szenátor.

Jó, hogy a román politikai élettel kevés kapcsolatot ápoló MPSZ most belépett a táncba. Ez radikális diskurzusának tompulását eredményezi – értékelte a márciusi eseményeket, illetve Băsescu udvarhelyi látogatását Eckstein. Szerinte Markó Béla kézdivásárhelyi beszéde egyértelműen az MPSZ-konkurrenciának tudható be.

A szenátor szerint azonban nem Szász Jenő és Tőkés László “túllicitálása” a megoldás: az RMDSZ-nek újra meg kellene nyernie a civil társadalmat azzal, hogy példát mutat a szövetségen belüli demokráciával, valamint azzal, hogy kiáll egy tisztább és hatékonyabb politizálás mellett. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS