2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Traian Băsescu ellen fordítanák a feddhetetlenségi törvényt

2006. március 30. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

„A feddhetetlenségi törvény alá eső személyek köre széles, azok esnek hatálya alá – okkal – akik befolyással bírtak a múlt rendszerben, a pilóták és hajóskapitányok azonban minőségüknél fogva esnének a törvény hatálya alá. Véleményem szerint ez nem helyes" – fejtette ki az ÚMSZ-nek Eckstein-Kovács Péter szenátor azzal kapcsolatban, hogy a konzervatív párt módosító indítványát elfogadta a jogi bizottság. Az indítvány szerint a feddhetetlenségi törvény hatálya alá esnének azok is, akik '89 előtt nemzetközi járatokon voltak pilóták és hajóskapitányok.

Az indítvány kezdeményezői azzal érveltek, hogy ezek a járművek a nemzetközi légtérben, vagy vizeken egy „kis Romániát" képviseltek, ezért akik ebbe a beosztásba jutottak, azoknak kemény referenciákkal kellett rendelkezni. Eckstein szerint ez az érvelés nem helyes, mert ezek az emberek elsősorban képességeik alapján töltötték be tisztségeiket.

A módosító indítvány, abban az esetben, ha átmegy a szenátus plénumán is, akár Traian Băsescu államelnök lemondásához vezet, habár ebben az esetben alkotmányossági problémák is felmerülhetnek, mondta Eckstein-Kovács Péter. A feddhetetlenségi törvény megállapít néhány munkakört és beosztást és azon személyek, akik a kommunista rendszer alatt ezeket betöltötték, a törvény érvénybe lépése után tíz évig nem tölthetnek be köztisztséget. (új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS