2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PD: elutasította az EPP az RMDSZ "nyomásgyakorló" javaslatát

2006. március 31. 14:21, utolsó frissítés: 14:26

Nem sikerült az RMDSZ próbálkozása, hogy a Demokrata Pártot néppárti nyomással a kisebbségi törvény elfogadására kényszerítse – áll a PD közleményében. A demokraták szerint az Európai Néppárt (EPP) római kongresszusán az RMDSZ egy olyan határozatot akart elfogadtatni, amely a kisebbségi törvény változtatások nélküli elfogadását szorgalmazza.

A PD elnöke, Emil Boc felszólalásában a Velencei Bizottság ajánlására hivatkozva elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kisebbségi tanácsoknak vétójoguk legyen a köztisztségekbe való kinevezéseknél. Boc kifejtette: a PD "nem támogathatja a a román állam szerkezetével párhuzamos etnikai alapú struktúrák létrejöttét", akkor sem, ha ez szerepel a törvénytervezet kormány által elfogadott változatában.

A közlemény szerint a PD elnöke közbeavatkozásával elérte, hogy az EPP határozatokkal foglalkozó bizottsága utasítsa vissza a javaslatot, így az lekerült a kongresszus napirendjéről. A PD egyébként azt állítja, hogy Emil Boc véletlenül szerzett tudomást a határozattervezetről, és ezt követően kérte annak visszavonását, de Markó Béla erre nem volt hajlandó.

RMDSZ-es forrásból úgy tudjuk, hogy az EPP nem utasította vissza a tervezetet, csak elhalasztotta annak megvitatását. Információnkat nem erősíthették meg hivatalos forrásból, mivel eddig nem sikerült elérnünk sem Markó Bélát, sem Frunda Györgyöt, sem Borbély Lászlót. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS