2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel egymilliárd erős lejjel jutna kevesebb az államkasszába a TVA-csökkentés nyomán

2006. április 14. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Megoszlik a gazdasági elemzők véleménye az alapélelmiszerek hozzáadottérték-adójának (ÁFA - TVA) a csökkentéséről: miközben egyesek szerint e rendelkezés révén egyértelműen a fogyasztók nyernek, mások úgy értékelik, a kereskedők bevételeit növeli majd az intézkedés, ezáltal pedig az államkasszába közel egymilliárd erős lejjel folyik majd be kevesebb.

Ez utóbbi felvetést ugyanis azzal indokolják, hogy a fogyasztó – az elképzeléssel ellentétben – nem fog 10%-kal olcsóbban hozzájutni a termékekhez. Az elemzők szerint csupán 1–2%-kal lesz alacsonyabb egyes alapélelmiszerek árszintje: a termelők, gyártók ugyan olcsóbban adják majd el termékeiket a kereskedőknek, ez utóbbiak azonban már valószínűleg nagyobb árrést fognak gyakorolni.

Valamennyien egyetértenek azonban, hogy ha a parlament meg is szavazza a javaslatot, a pénzügyminisztériumnak nehéz lesz elfogadni ezt. A szenátus tegnapi döntése ugyanis szerintük inkább politikai megfontolásból született, s nem tükrözi a gazdasági realitást. Éppen ezért azt feltételezik, hogy az elkövetkező időszakban a liberálisoknak és a demokratáknak sikerül kiegyezniük, és a képviselőház már el fogja utasítani a javaslatot.

Amennyiben pedig valóban 9%-ra csökkenne a hozzáadottérték-adó, más adókat, illetékeket kellene megemelni, vagy sokkal hatékonyabbá kellene tenni az adók és illetékek begyűjtést – vélik az elemzők. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS