2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét a figyelem középpontjában a Csíkszeredából kiköltöztetett romák

2006. április 19. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) kíván fordulni a Pro Európa Liga (PEL). A marosvásárhelyi székhelyű emberjogi szervezet a Csíkszereda peremére kiköltöztetett romák helyzetének orvoslását követeli – hangzott el a Romani Criss roma emberjogi szervezet, a Hargita megyei prefektusi hivatal és a CNCD által szervezett csíkszeredai megbeszélésen.

A roma emberjogi szervezet jelenlévő képviselői határozottan elítélték a csíkszeredai városvezetés azon döntését, mely szerint a romákat két évvel ezelőtt a derítőállomás közelébe költöztették, helyzetük pedig azóta sem változott. Mint fogalmaztak, úgy érzik, újra meg kell kongatniuk a vészharangot, hiszen a mintegy 70 kitelepített roma a diszkrimináció és a faji megkülönböztetés áldozata.

A hangos szóváltásoktól sem mentes kerekasztal megbeszélésen Szőke Domokos alpolgármester arról próbálta meggyőzni a feleket, hogy ugyan nem modellértékű a döntés, ám a kiköltöztetett romák pozitív diszkriminációban részesültek, hiszen lakókocsikat kaptak, kivezették ide az ivóvizet és a villanyt, és a szemetet is ingyen szállítják el. Egyelőre a városnak ennyire volt és van lehetősége, a probléma orvoslása folyamatban van, hiszen csak ideiglenes megoldás volt a derítőállomás mellé való költöztetés – hangoztatta az alpolgármester.

A megbeszélésen ugyanakkor annak a lehetősége is felmerült, hogy amennyiben a romák helyzete nem változik, az érdekvédelmi szervezetek akár a nemzetközi emberjogi szerveket is tájékoztatják a helyzetről.

Csíkszereda városvezetése 2004 őszén költöztetett ki egy omlásveszélyes zsögödi ingatlanból mintegy 70 romát a derítőállomás mellé. A CNCD korábban, a kiköltöztetés miatt a polgármesteri hivatalt 40 millió régi lej értékben bírságolta. (mvr rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS