2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kisebbségek elleni kommunista bűnöket is kivizsgálják

2006. április 21. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

A román állam hivatalos dokumentumává válik az a tanulmány, amelyet a kommunista diktatúrát elemző elnöki bizottság kidolgoz, jelentette be tegnap Traian Basescu államfő. Az elnöki kezdeményezésre létrejött testületet Vladimir Tismaneanu történész vezeti. Annak ellenére, hogy tagjai feddhetetlen, neves közéleti személyiségek, a bizottság működését a törvények akadályozhatják.

Ahogy azt Marius Oprea történész, a bizottság tagja az Új Magyar Szónak adott interjúban elmondta, az elnöki bizottságnak nincs jogalapja arra, hogy hozzáférjen titkosított dokumentumokhoz. A történész az ÚMSZ kérdésére elmondta, a testület kivizsgálja a romániai nemzetiségek, köztük a magyarság ellen elkövetett kommunista bűnöket is. Marius Oprea vezeti azt az intézményt is, amelyet korábban a kormányfő hozott lére, és amely szintén a kommunizmus bűneinek feltárását tűzte ki célul.

A bizottság tegnap a Cotroceni-palotában ült össze először, itt az államfő biztosította a Vladimir Tismaneanu vezette bizottság tagjait, hogy minden, a kommunizmust érintő dokumentumhoz hozzá fognak férni, legyen az bármilyen állami hivatal archívumában, annak érdekében, hogy a végeredmény koherens és pontos dokumentum legyen.

Vladimir Tismaneanu elmondta, jelentésüket idén novemberben adják át az elnöknek, de meglehet, késni fog egy-két hónapot. Tismaneanu azt is kifejtette, hogy a bizottság tagjait nem fizetik munkájukért, fizetés csak a bizottság alkalmazásában álló szakértőknek jár. Hangsúlyozta, az államfő biztosította arról, hogy nem fog politikai nyomást gyakorolni a bizottságra. Leghamarabb júniusban ül össze még egyszer a bizottság, a nyarat a dokumentum írásának-szerkesztésének szentelik.

A történész mindenkit biztosított arról, hogy a tanulmány nemzetközi standardok szerint fog elkészülni. Körülbelül száz oldalnyi lesz, s csak a kommunista időszakra vonatkozik, az 1989-es forradalmat nem érinti. Ezzel szemben tartalmazni fogja a kommunista időszak fontosabb személyiségeinek életrajzát, valamint több kiegészítő iratot. Nyilvánosan hozzáférhető lesz, és lehetővé fogja tenni, hogy az ország állampolgárai pontos információkat szerezzenek a kommunista korszakról. Ugyanakkor arra is fog reflektálni, hogy miként hatott a kommunista ideológia a cselekvésre, a kommunista bűnökre. A bizottság konszenzusos és nem szavazásos alapon fog működni. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS