2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tănăsescu: az infláció még fejtörést okozhat a csatlakozás után

2006. április 24. 11:31, utolsó frissítés: 11:37

Bár látszólag nem aggódik a május 16-ra várható országjelentés kapcsán Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter, az Adevărul napilap összeállítása szerint mezőgazdaság, a korrupció, a határok biztosítása mellett még a pénzügyekben, az adópolitikában is lehet számítani figyelmeztetésértékű piros meg sárga zászlócskákra.

Traian Băsescu államfő sem tartja egyébként lezártnak ezt a fejezetet, nemrég úgy vélekedett, nem annyira derűs ez a kérdéskör, és az ország megkésett többek között a hozzáadottérték-adó (TVA) begyűjtését és ennek megfigyelését követő rendszer kidolgozásával, ezt ugyanis már a csatlakozást követő első napon gyakorlatba kellene ültetni.

Aggasztónak tartják a gazdasági és pénzügyi elemzők az adótörvénykönyv kidolgozásának késlekedését is. Emellett szintén negatívumként emelik ki, hogy még mindig nehézségekbe ütközik a költségvetési pénzek arányának növelése a bruttó hazai termékben (GDP) – Romániának a csatlakozás után a GDP 1,2%-át kell majd befizetnie az EU-s alapokba, ehhez pedig legalább ekkora arányban kellene növekednie a hazai összterméknek.

Daniel Dăianu gazdasági elemző az országos napilap megkeresésére úgy vélekedett, a GDP-be befolyó költségvetési pénzek alacsony értéke a strukturális alapok lehívásához szükséges önrész fedezésekor is fejtörést okozhat majd a csatlakozás után.

Mihai Tănăsescu szociáldemokrata képviselő, a Năstase-kabinet pénzügyminisztere egyenesen úgy látja, a pénzügyek a májusi országjelentésben egészen biztosan piros zászlócskát kapnak majd. Kijelentését több tényező együttes hatásával indokolta: szerinte a „kormány képtelen a TVA-alap modernizálására”, s emellett nem egységes az inflációra, a költségvetési politikára vonatkozó program, nincs új adótörvénykönyv, miközben „a büdzsé hatalmas pénzösszegektől esik el az egységes adókulcs miatt”, ez utóbbiak pedig pénzügyi instabilitást eredményeznek.

Tănăsescu szerint a gondok igazából a csatlakozás után fognak felerősödni. Mint mondta, főként az infláció okoz majd fejtörést, hiszen ennek mértéke még mindig nagyban meghaladja az európai országok szintjét. Ugyanakkor úgy véli, a másik nagy probléma a költségvetési hiány gyors növekedése lesz. (adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS