2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Freedom House: Románia sajtója továbbra is csak részben szabad

2006. április 28. 10:53, utolsó frissítés: 11:42

Részlegesen szabadnak minősítette a román sajtót a tavalyi évről készült, csütörtökön közzétett jelentésében a Freedom House New York-i székhelyű független amerikai szervezet.

A Freedom House éves jelentéseiben három kategóriába sorolja a világ országait aszerint, hogy a sajtó helyzetét szabadnak, részben szabadnak vagy nem szabadnak ítéli meg. A Freedom House a jogi hátteret, a politikai befolyásolás és a gazdasági nyomás lehetőségeit pontokban mérlegeli: e szerint 0-30 pont között minősül szabadnak, 31-60 pont között részben szabadnak, 61-100 pont között nem szabadnak a sajtó. Magyarország sajtóját szabadnak minősítették, pontjainak száma 21, amely a jogi környezet 5, a politikai befolyásolás 8 és a gazdasági nyomás 8 pontjának az összege. Románia 44 pontot kapott.

A jelentés a vizsgált 194 ország közül 73-at sorolt a szabad, 54-et a részben szabad sajtóval rendelkező országok közé, míg 67-ben a szervezet szerint a sajtó nem szabad. A ranglista élén Finnország és Izland áll 9-9 ponttal. Az Egyesült Államok minősítése 16 pont. A kelet-európai országok közül Észtország, Lettország és Csehország osztályzata 20, Magyarországé és Lengyelországé pedig 21 pont, annyi, mint Ausztriáé, Franciaországé és Spanyolországé.

Bulgária 34, Szerbia és Montenegró 40, Románia 44, Ukrajna 53 ponttal a részlegesen szabad kategóriába tartozik a sajtószabadság tekintetében, de ide sorolta a Freedom House 35 ponttal Olaszországot is (egyedüli EU-tagként), Silvio Berlusconi kormányfő médiabirodalmának meghatározó befolyása miatt.

Oroszországot 2002-ben fokozták le a nem szabad kategóriába és a hanyatlás azóta is folytatódott a Freedom House szerint, amely a múlt évre 72 pontra minősítette. Fehéroroszország pontszáma 88, Üzbegisztáné 90. A sereghajtó Burma, Kuba, Líbia és Türkmenisztán egyaránt 96 pontos, a vizsgált 194 ország listáját Észak-Korea zárja 97 ponttal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS